Sporni posli in oškodovanje družbe

Iz Telekoma čez Balkan milijoni v davčne oaze

S.R./STA
28. 3. 2019, 09.51
Posodobljeno: 28. 3. 2019, 09.54
Deli članek:

Telekom Slovenije je bil v več poslih na Balkanu domnevno oškodovan za več milijonov evrov, je pokazala končna forenzična preiskava družbe v večinski državni lasti za obdobje 2007-2015. Poraja se tudi sum davčne utaje in pranja denarja, danes poroča Delo.

Bobo
Poročilo, s katerim je seznanjen tudi nadzorni svet družbe, so predali organom pregona.

Forenzično revizijsko poročilo je naročila sedanja uprava Telekoma Slovenije, preiskavo pa je opravila družba Deloitte, ki je izluščila dva primera spornih transakcij. 

Telekom Slovenije, ki bo danes predstavil rezultate poslovanja za lani, je domnevno preplačal najem optičnih vlaken na Hrvaškem za 1,39 milijona evrov, nato doplačal še 1,303 milijona evrov in leta 2015 izgubil še 690.000 evrov. Skupaj je tako izgubil 3,383 milijona evrov, pri čemer se je 1,69 milijona evrov steklo v davčne oaze. Gre za posle s hrvaško družbo Vox Mundi, ki jo je Telekom leta 2007 izbral za ponudnika za najem optičnih kablov na relaciji Zagreb-Bregana in Zagreb-Dobova. 

Drugi primer je povezan s prodajo hčerinske družbe v BiH Blicnet, kjer je Telekom Slovenije z navideznimi posli povečeval vrednost Blicneta. To podjetje je sklenilo dva večja navidezna posla, enega s črnogorsko družbo BBI Teledata in drugega z bosansko družbo Prvi Fortis projekt. Oba posla je v resnici plačal Telekom Slovenije s sklepanjem povratnih poslov s povezanimi družbami, kjer je bodisi sklenil navidezni posel bodisi je pogodbeno vrednost preplačal. Potencialno oškodovanja Telekoma v teh poslih znaša okoli pol milijona evrov. 

Trdi, da ni presegel pooblastil

Vsaj nekatere posle je v imenu Telekoma Slovenije sklepal nekdanji direktor veleprodaje Igor Rojs, ki po ugotovitvah forenzikov v posameznih primerih niti ni imel zadostnih pooblastil. Rojs je sicer časniku zagotovil, da med službovanjem v Telekomu Slovenije nikoli ni presegel pooblastil: "Tovrstna dejanja tudi onemogoča poslovni proces nabave, v katerega so vključeni nadzorni mehanizmi." 

Rojs, ki po njegovih besedah ne pozna izsledkov forenzične revizije, ni več zaposlen v Telekomu, zapustil ga je iz osebnih razlogov na podlagi sporazumnega dogovora. Na konkretna vprašanja časnika ni želel odgovarjati, ker da gre za poslovno skrivnost, dejal pa je: "Lahko povem, da so vsi posli nad višino mojih takratnih pooblastil šli skozi takrat veljavne procese in interne kontrole, ki smo jih dosledno spoštovali." 

Pri Telekomu brez komentarja

Tudi v Telekomu Slovenije niso želeli komentirati posameznih poslov. Povedali so, da je forenzično revizijsko poročilo za obdobje 2007-2015 naročila sedanja uprava Telekoma Slovenije. 

S forenzičnim revizijskim poročilom je seznanjen tudi nadzorni svet Telekoma Slovenija, kar je Delu potrdila predsednica nadzornikov Lidija Glavina: "Na podlagi forenzičnega revizijskega poročila je nadzorni svet na predlog uprave Telekoma Slovenije sprejel sklep, da se vsa dokumentacija v zvezi s posli, ki jih poročilo obravnava, preda pristojnim organom pregona, kar je bilo že storjeno."