2tdk

FOTO: Ministrica ugotovila, da se je gradnja drugega tira dejansko začela

B.K./STA
27. 3. 2019, 16.05
Posodobljeno: 27. 3. 2019, 16.06
Deli članek:

Ministrica za infrastrukturo je ob ogledu gradnje dostopnih cest ob trasi drugega tira poudarila, da se je projekt dejansko začel izvajati na terenu.

Bobo
Alenka Bratušek si je ogledala potek grandnje dostopnih cest do trase železniškega tira Divača- Koper.

"Res sem vesela, da kamenčke zlagamo tako, kot jih je treba, da bo leta 2025 vlak lahko pripeljal iz Divače do Kopra drugače, kot sem se danes peljala sama," je ob tem dejala minsitrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

"Vsem tisti, ki še vedno mislijo, da je obstoječa proga dovolj dobra za prevoz toliko tovora, kot ga danes prepeljemo, priporočam, da si progo ogledajo. Če nič drugega, zato, da vidijo, da delavci Slovenskih železnic delajo tako rekoč ob vožnji vlakov, da proge ni treba zapreti," je dejala. Ministrica, ki se je v Koper pripeljala s tovornim vlakom iz Divače, je ponovila, da je obstoječa proga na meji zmogljivosti.

Bobo
Z gradnjo so začeli v Črnem Kalu.

Ob ogledu del se je med drugim dotaknila dvotirnosti proge in ponovila, da so se na ministrstvu za infrastrukturo zavezali, da bodo do začetka poletja pripravili strokovne podlage za to, da tudi dejansko lahko začnejo s postopki za umeščanje dodatne proge v prostor.

"Vse bom naredila, da bi gradbeno dovoljenje tudi za dodatni tir dobili čim prej, saj bi bilo lažje tudi za ljudi tukaj, če bi se stvari gradile čim bolj sočasno," je pojasnila, pri tem pa izpostavila, da ni vse odvisno od infrastrukturnega ministrstva.

Bobo
Ministrica je preverila kaj se dogaja na terenu.

Spet bo treba pridobiti okoljevarstveno soglasje, preveriti čezmejne vplive, je dejala Bratuškova, ob čemer upa, da ne bo prevelikih težav, saj bi druga proga potekala tik ob predvideni novi železnici. "Velik del te druge proge bo skozi tri najdaljše tunele praktično že zgrajen," je še izpostavila. Bratuškova je izpostavila še, da tisti, ki pravijo, da je treba za dvotirno progo denar in čas pomnožiti krat dva, zavajajo.

Gradnjo dostopnih cest, skupaj jih je 23, pri čemer dela potekajo na 12, si je Bratuškova sicer ogledala skupaj z direktorjema podjetja 2TDK Dušanom Zorkom in Markom Brezigarjem, predsednikom uprave Luke Koper Dimitrijem Zadelom ter predsednikom Sveta ljudske pobude za dvotirno progo Divača-Koper Jankom Severjem.