V nedeljo še ne bomo zadnjič premaknili ure. To se bo najverjetneje zgodilo jeseni leta 2021, ko bi s uro prestavili s poletnega na zimski čas in za vedno ostali na zimskem. Zaenkrat namreč kaže, da bi Slovenija izbrala zimskega, ki je določen kot standardni čas. Tako pravijo na ministrstvu za infrastrukturo, kjer pa dodajajo, da bo vse odvisno od odločitev sosednjih držav in kompromisne rešitve.

Jutarnji list piše, da je Hrvaška bolj naklonjena poletnemu času, saj naj bi bil ta bolj ugoden za turizem. Na hrvaškem ministrstvu za promet sicer še niso sprejeli odločitve, priznavajo pa, da je povsem možno, da bodo predlagali uvedbo poletnega časa.

Evropski parlament je sicer prav danes dokončno podprl konec premikanja ure v Evropski uniji. Velika večina evroposlancev je v Strasbourgu glasovala za to, da bi premikanje ure ukinili leta 2021, države članice pa se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Evroposlanci pozivajo članice, naj se pri tem uskladijo, da bi preprečile kaos.

Če bi komisija ugotovila, da bi predvidena uporaba enega ali drugega časa znatno in trajno ovirala delovanje notranjega trga, lahko predlaga preložitev začetka veljavnosti direktive za največ 12 mesecev.

Evropska komisija je lani predlagala, da vse članice unije ukinejo premikanje ure dvakrat na leto, pri čemer bi bil zadnji obvezni premik ure na poletni čas 31. marca letos, na zimski pa 27. oktobra. Pristojni odbor evropskega parlamenta je v začetku meseca predlagal zamik roka za zadnji premik ure za dve leti, na leto 2021.