Zvišali turistično takso

Maribor po novem dražji za turiste

J.P./STA
25. 3. 2019, 15.08
Posodobljeno: 25. 3. 2019, 15.14
Deli članek:

V Mestni občini Maribor so v skladu z napovedjo novega župana Saše Arsenoviča zvišali turistično takso.

Bobo
Prepričani so, da povišanje turistične takse ne bo odvrnilo turistov od obiska.

Župan Saša Arsenovič je dvig turistične takse napovedal pred dvema tednoma na zadnji redni seji mestnega sveta, ko je tekla prva obravnava občinskih proračunov za letošnje in prihodnje leto. S tem naj bi povečali priliv denarja v občinsko blagajno, ki naj bi ga potem uporabili za vlaganja v turistično infrastrukturo.

Mestni svetniki so o tem odločali na dopisni seji, ki se je zaključila danes opoldne. Kot so povedali na občini, je za predlagani dvig glasovalo 30 mestnih svetnikov, nihče ni bil proti.

Razmišljajo drugače

Višina turistične takse v Mestni občini Maribor se bo tako s 1. aprilom zvišala iz sedanjih 1,27 evra na dva evra, posledično pa se bo na 50 centov zvišala tudi promocijska taksa. Medtem ko je prva prihodek občin, je druga namenjena državi oziroma Slovenski turistični organizaciji (STO). Skupaj bosta turistična in promocijska taksa po novem znašali 2,5 evra, medtem ko je bilo doslej treba zanju odšteti 1,59 evra na osebo na dan.

Po novem bosta turistična in promocijska taksa znašali skupaj 2,5 evra oziroma 91 centov več kot doslej. Mestni svetniki so o tem odločali kar na dopisni seji.

Možnost za dvig turistične takse so dobile občine z zakonom o spodbujanju razvoja turizma, ki je začel veljati 15. marca 2018. A se ekipa prejšnjega župana Andreja Fištravca ni odločila za dvig, ker je tako želela privabiti več turistov.

Ekipa novoizvoljenega župana Arsenoviča razmišlja drugače. "Turistična panoga na območju Mestne občine Maribor v zadnjih letih izkazuje pozitivno gibanje rasti, tako po številu prihodov turistov v mesto, številu nočitev in posledično po rasti vseh prilivov iz turizma. Zaradi tega so večje potrebe po vlaganju v turistično infrastrukturo in njenem vzdrževanju, urejanju prebivalcem prijaznejšega okolja na turističnem območju ter po pripravi privlačne, inovativne ponudbe in programov," je zapisala v gradivu za dopisno sejo.

Prepričani so, da povišanje turistične takse ne bo odvrnilo turistov od obiska. "V primerjavi z ostalimi večjimi turističnimi občinami bomo tako poenotili višino takse s Ptujem, Celjem in Novo Gorico, medtem ko zaračunavata Ljubljana in Bled najvišjo turistično in promocijsko takso in sicer 3,13 evra," so izpostavili.

Maribor je lani po podatkih Zavoda za turizem Maribor - Pohorje obiskalo 13 odstotkov več turistov kot leto prej. Število nočitev je preseglo nov mejnik, saj so v mestu zabeležili rekordnih 451.610 oziroma 36 odstotkov več nočitev kot v letu 2017.