Evropske volitve

Na kandidatni listi SMC najbolj znan nekdanji hokejist

Mihael Korsika
23. 3. 2019, 19.30
Deli članek:

Čeprav je ideja o skupnem nastopu levosredinskih strank LMŠ, SMC in SAB na majskih evropskih volitvah padla v vodo, pa imata vsaj prvi dve stranki nekaj skupnega, na kandidatni listi so v veliki večini imena, ki v širši javnosti niso najbolj prepoznavna.

STA
Miha Rebolj

K temu se bo očitno priključila tudi tretja stranka nesojene koalicije – SAB, ki naj bi na čelo kandidatne liste postavila generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča, a dokončne odločitev o kandidatni listi stranka še ni sprejela.

To so sicer glede na strmoglavljenje podpore med volivci morda celo zadnje volitve v Evropski parlament, na katerih se bo za osem poslanskih stolčkov v Strasbourgu potegovala Stranka modernega centra, ki je bila ustanovljena osem dni po zadnjih evropskih volitvah leta 2014.
Največji udarec SMC Mira Cerarja ni zadala LMŠ z odločitvijo o samostojnem nastopu, temveč evropska komisarka za promet in članica stranke SMC Violeta Bulc, ki je na lestvici priljubljenosti politikov na visokem četrtem mestu, a se ni odločila za kandidaturo.

sta
Violeta Bulc

Nosilec moški

V nasprotju z LMŠ, Levico, SD in NSi, ki so za nosilca liste izbrali žensko, v SMC stavijo na moškega predstavnika.Po odločitvi sveta SMC bo tako njihov glavni adut na volitvah poslanec Gregor Perič.
Gre za 35-letnega univerzitetnega diplomiranega politologa iz Izole, ki je bil aktiven v različnih nevladnih organizacijah na lokalni, državni in mednarodni ravni. Pred štirimi leti je v politiko vstopil na lokalni ravni, ko je v izolski občini postal podžupan.

STA
Poslanec SMC Gregor Perić

Druga na listi je ustanoviteljica in direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Helena Cvikl, ki je prav tako bolj prepoznavna na lokalni kot na državni ravni. V Mariboru je uvedla ulično kuharsko tekmovanje, ustanovila kulinarični knjižni klub, sodelovala pri nastanku prve mariborske kuharske knjige.

Poleg nosilca liste sta med kandidati SMC še dva izvoljenca ljudstva, in sicer je na tretjem mestu Janja Sluga, ki trenutno opravlja drugi mandat v državnem zboru. Diplomantka poslovne administracije je pred izvolitvijo v državni zbor leta 2014 opravljala delo vodje uprave v Slovenskem ljudskem gledališču Celje.

Iz ledene ploskve na politični parket

Na listi SMC je prav gotovo širši javnosti, predvsem tistemu delu, ki se navdušuje nad najhitrejšim ekipnim športom na svetu, najbolj znan 41-letni nekdanji član slovenske hokejske reprezentance Miha Rebolj. Rebolj je drsalke na klin obesil po sezoni 2009/10, v svoji 17-letni športni karieri pa je nastopil na osmih svetovnih prvenstvih. Na zadnjih lokalnih volitvah se je kot kandidat SMC neuspešno potegoval za jeseniškega župana, ki mu je za uvrstitev v drugi krog zmanjkalo pičlih 57 glasov. Rebolj, ki je bil dva mandata jeseniški podžupan, je na lokalni ravni že spisal zgodovino, saj je leta 2011 s 34 leti postal najmlajši svetnik in podžupan v zgodovini občine.

STA
Miha Rebolj

Sledi tretji poslanec na listi za evropske volitve Branislav Rajić, ki je pred izvolitvijo v DZ leta 2014 opravljal delo arhitekta, urbanista in oblikovalca notranje opreme. Bil je predavatelj na višješolskih programih gradbeništva ter lastnik in direktor Biroja za urbanizem Maribor.

Za evropskega poslanca se bodo iz začelja liste potegovali še socialna delavka, nekdanja sekretarka na ministrstvu za delo in nekdanja direktorica strokovne službe Varuha človekovih pravic Bojana Cvahte, programska svetnica RTVS v odstopu Vesna Ugrinovski ter aktualni državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon.

STA
SMC