Klor in krave

V Dravogradu se bo končno začelo reševati težave z vodo

R.T.
22. 3. 2019, 12.24
Posodobljeno: 26. 3. 2019, 11.19
Deli članek:

Občani že dlje časa negodujejo zaradi težav s pitno vodo. Na nedavnem zboru krajanov so se pokazale prve znake možnosti sodelovanja med občani in vodstvom občine.

Facebook
Na zajetju z imenom Ojstrica Nova skupaj domujejo planinska voda, krave in klorirna postaja.

V tem pogledu je najbolj severna koroška občina edinstvena – na vodovodnem zajetju, ki dovaja vodo, se namreč pasejo krave, med njimi pa stoji tudi klorirna postaja, ki dodaja klor v vodo praktično že isti trenutek, ko pride na površje. Tako Dravograjčani pijejo pitno, ne pa tudi zdravo vodo, kar je bila ena od dveh tematik, zaradi katere so krajani Dravograda zahtevali srečanje z občinsko oblastjo.

»Voda se peni, ko se nalije v kozarec. Ko se tuširam, imam občutek, da sem v bazenu, vse nas srbi koža, težave imamo z želodcem,« je povedala ogorčena Dravograjčanka.

Facebook
Na zboru krajanov v sredo popoldne so Dravograjčani zahtevali, da se norost s kloriranjem pitne vode zaradi krav neha.

Vodstvo občine doslej problematiki vode in pozivom Dravograjčanom, da se to uredi, do zdaj ni posvečalo veliko pozornosti. Na sredinem zboru so prisotni krajani enoglasno potrdili predlagane sklepe, da je to problematiko potrebno urediti takoj, kar je obljubila tudi županja Marijana Cigala. Izboljšan naj bi bil tudi dialog s samimi krajani.

Med prvimi koraki bo pospešeno delovanje v smeri vpisa zajetja v vodovarstvena območja v Sloveniji in sanacija onesnaženega vodnega zajetja, v bližini katerega pašna skupnost s subvencijami države pase krave. Kljub temu, da bo med kmeti nekaj nejevolje, sta voda in zdravje na prvem mestu, je za lokalno televizijo še dodala županja Marijana Cigala.

Facebook
Na sredini županja Marjana Cigala, levo podžupan Tone Preksavec, desno pa Marko Verčnik, vodja referata za gospodarske dejavnosti in urejanje prostora na občini Dravograd.