"Na tankem ledu"

Bodo preiskavo mobinga na inšpektoratu namesto Bratuškove opravili policisti?

Luka Tetičkovič
21. 3. 2019, 19.55
Deli članek:

Domnevni mobing na inšpektoratu za infrastrukturo še vedno ni dobil uradnega epiloga, je pa ena od oškodovanih strank v postopku prejela grožnje prek telefona, ki so jih policisti vzeli resno šele po sindikalni intervenciji.

Bobo
Ministrica Alenka Bratušek v več mesecih ni ugotovila, ali na inšpektoratu za infrastrukturo trpinčijo zaposlene. Bodo končni epilog morali najti policisti?

O mobingu, ki naj bi ga nad uslužbenci inšpektorata za infrastrukturo zganjala glavna inšpektorica za infrastrukturo Sandra Petan Mikolavčič, se več mesecev preliva črnilo. Ministrstvo za infrastrukturo pod vodstvom Alenke Bratušek pa še vedno ni ničesar ugotovilo.

Po naših informacijah so sicer v torek pred komisijo zaslišali Petan Mikolavčičevo, ki naj bi sicer bila že več tednov na bolniškem dopustu. Na zaslišanje naj bi prišla z odvetnikom. Z vprašanji smo se obrnili na ministrstvo in dobili suhoparen odgovor, »da komisija za razjasnitev okoliščin v zvezi z domnevnim mobingom na IRSI še ni zaključila vseh razgovorov, torej postopek še poteka. Ministrstvo za infrastrukturo javnosti zato trenutno ne more posredovati nobenih informacij o tej zadevi.«

Sašo Švigelj
Policisti so posredovali šele po dopisu sindikalista Verka.

Policisti so frazo »na tankem ledu« razumeli dobesedno

To je slaba tolažba za oškodovane stranke v postopku, ki so ali že izgubile službo ali pa bile premeščene na druga delovna mesta. Ena oseba je nekaj dni pred domnevnim zaslišanjem Petan Mikolavčičeve utrpela še anonimni klic z neznane številke, v katerem so ji po naših informacijah zagrozili, da »hodi po tankem ledu«.

Slednje je poskušala prijaviti kot grožnjo Policijski postaji Zagorje ob Savi, vendar naj bi jo tam sprva začudeno gledali, češ da to ni grožnja, saj »ledu ni več«. Frazo, v katero je bila zavita grožnja, so torej domnevno razumeli dobesedno, češ da je pomlad prinesla otoplitev in ledu ni več. Prijavo so sprejeli šele, ko je posredoval Frančišek Verk, sicer predsednik Sindikata državnih organov Slovenije.

Komisijo za ugotavljanje domnevnega trpinčenja na inšpektoratu za infrastrukturo je ustanovil nekdanji minister Peter Gašperšič. Ko je ministrstvo prevzela Bratuškova, komisija ni nadaljevala dela, ampak ga je šele po medijskem pritisku.

Policisti so nam tole potrdili, vendar je njihova zgodba malce drugačna. »Potrdimo (lahko), da so policisti PU Ljubljana 15. 3. 2019 opravili razgovor z naznaniteljico, v katerem pa iz prijave niso izhajali elementi suma storitve kaznivega dejanja grožnje, kar je bilo naznaniteljici tudi obrazloženo. Z obrazložitvijo policistov se naznaniteljica ni strinjala in je zapustila policijsko postajo.«

Poslati jim je moral dopis

»Na Policijski postaji Zagorje ob Savi niso razumeli, da gre za hudo grožnjo, zato sem se nanje obrnil z dopisom. Odzvali so se pozitivno, v dveh urah sta se pri gospe zglasila dva policista in sprejela naznanilo kaznivega dejanja,« nam je Verk pojasnil prek telefona.

»Navedbe, da policisti stranke niso upoštevali, nikakor ne držijo,« so bili odločni na PU Ljubljana. Prek telefona smo jih soočili z dejstvom, da so prijavo sprejeli šele na podlagi pisnega dopisa. »Res je, da se je istega dne na policijo obrnil tudi predstavnik sindikata, ki pa je v pisnem pojasnilu predstavil nove okoliščine, s katerimi pa naznaniteljica policistov ob svoji prijavi ni seznanila. Iz pojasnil so bili ugotovljeni sumi kaznivega dejanja zalezovanja po 134.a členu KZ-1, zaradi česar je bil istega dne ponovno opravljen razgovor z naznaniteljico,« so nam pojasnili po naših konkretnejših vprašanjih.