Pismo

Janša stopil v bran Orbanu

B.K./STA
20. 3. 2019, 14.36
Posodobljeno: 20. 3. 2019, 14.39
Deli članek:

Janša je v pismu EPP pozval k odpovedi ali preložitvi glasovanja o Fideszu

STA
Janez Janša

Predsednik SDS Janez Janša je v pismu predsedniku stranke EPP Josephu Daulu pozval k odpovedi ali preložitvi glasovanja o usodi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz, saj da v primeru glasovanja stranka izgubi ne glede na izid.

V pismu s ponedeljkovim datumom Janša piše, da se mora EPP izogniti razdoru v svojih vrstah, saj mora v tem ključnem političnem trenutku ostati enotna in se enotno boriti za Evropo.

Glasovanje po njegovem mnenju pomeni neizogiben razdor, in to sredi kampanje za evropske volitve, kar ne bi moglo biti bolj samouničevalno. To tudi ogroža zmago EPP na volitvah in možnosti, da vodilni kandidat EPP za volitve Manfred Weber postane naslednji predsednik Evropske komisije, svari Janša.

STA
Orban in Janša gojita tesne odnose.

V pismu, dolgem približno tri strani in pol, Janša med drugim izpostavlja, da je opis kršitev jedrnih vrednot EPP, ki se očitajo Fideszu, "ostal plitek" ter zastavi vprašanje, katere jedrne vrednote je kršil Fidesz.

Isti teden, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron predstavil manifest o prihodnosti Evrope, so sestrske stranke EPP pozvale k izključitvi Fidesza, še izpostavlja Janša.

Na koncu pisma Janša navaja celo besede Ivana Cankarja, potem ko je njegova stranka izgubila na volitvah pred sto leti: "Stranka ni videla ljudi in ljudje niso videli stranke." Cankar je bil član Jugoslovanske socialnodemokratske stranke (JSDS), katere nasledstvo si lasti Janševa SDS. Za razliko od trenutne SDS je bila JSDS takrat usmerjena mnogo bolj na levo.