Kruta statistika

Zaradi alkohola na leto umre 1000 ljudi

Monika Horvat, Štajerski tednik
23. 3. 2019, 16.29
Deli članek:

Kruta statistika v povezavi z alkoholom: zaradi bolezni in prometnih nesreč, povezanih z alkoholom, na leto v povprečju umre vsaj 1000 ljudi.

Profimedia
Tudi vi te dni ne uživate alkohola?

V teku je ena odmevnejših preventivnih akcij »40 dni brez alkohola«, h kateri že 14. leto zapored spodbuja Slovenska karitas s soorganizatorjema Javno agencijo Republike Slovenija za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net. Letošnja akcija poteka pod geslom Za odgovoren odnos do alkohola, »in to doma, na cesti, v službi pri delu, v družbi oziroma kjerkoli in s komerkoli smo«.

Statistika v povezavi z alkoholom v Sloveniji je precej kruta. Po besedah generalnega tajnika Slovenske karitas Cveta Uršiča je iz te razvidno, da samo zaradi bolezni in stanj, ki so izključno povezani z alkoholom, ter prometnih nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, na leto v povprečju umre vsaj tisoč ljudi. Alkohol pa pogosto vodi tudi v oblike nasilja v družinah, na delovnem mestu, med vrstniki ter je velikokrat posledica ali pa vzrok brezposelnosti in revščine.

Nad evropskim povprečjem po umrljivosti zaradi alkohola

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) vsak dan zaradi vzrokov, povezanih izključno z alkoholom, umreta najmanj dve osebi. V obdobju 2011–2015 so zabeležili 4361 takih smrti, umrlo je 3417 moških in 944 žensk. Umrljivost prebivalcev Slovenije presega evropsko povprečje, opozarjajo in dodajajo, da je tvegano in škodljivo pitje vzročno povezano tudi z več kot 200 različnimi boleznimi in poškodbami.

Zdravstveni stroški enkrat večji od trošarin od alkohola

Alkohol poleg prevelikega krvnega davka predstavlja tudi veliko finančno breme v državi. »Ocena zdravstvenih stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, je v Sloveniji v letih 2012–2016 v povprečju znašala 147 milijonov evrov na leto. Če prištejemo še grobo oceno nekaterih drugih stroškov (na primer prometne nezgode, nasilje v družini), se ta številka zviša na 228 milijonov evrov na leto. Za primerjavo: v zadnjih letih vsako leto v državni proračun s trošarinami od alkohola in alkoholnih pijač dobimo približno 103 milijone evrov,« ugotovitve s številkami podkrepijo na NIJZ.

V samem svetovnem vrhu po porabi alkohola

Da je čezmerno pitje pri nas še kako prisotno, nakazujejo tudi naslednje številke: skoraj polovica Slovencev (43 odstotkov), starih od 25 do 64 let, čezmerno pije alkohol. Po podatkih zadnje raziskave NIJZ je poraba leta 2016 znašala 10,5 litra čistega alkohola na prebivalca, upoštevajoč samo starejše od 15 let. Največ se je popilo piva, nato vina in žganih pijač. Spodbudno je sicer, da se je poraba alkohola v primerjavi z letom prej zmanjšala za liter na prebivalca v tej starostni skupini, a je še vedno previsoka. Poleg registrirane porabe alkohola pa predstavlja za Slovenijo veliko težavo tudi obsežna neregistrirana poraba alkohola iz domače proizvodnje. Te številke nas uvrščajo v sam svetovni vrh po porabi alkohola.

»Brezalkoholno« odločitev potrdite na facebooku

Akcija 40 dni brez alkohola poteka od srede, 6. marca, do sobote, 20. aprila 2019, v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola.

Sodelujete tako, da v času akcije ne uživate in ne ponujate alkohola. Svojo odločitev lahko simbolično potrdite na www.brezalkohola.si in na facebooku.

Alkohol pogosto vodi v nasilje.