Nova Zelandija

Zaostrili bodo zakonodajo o nadzoru nad orožjem

G.G./STA
18. 3. 2019, 08.03
Posodobljeno: 18. 3. 2019, 08.20
Deli članek:

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je potrdila, da je njena vlada po petkovem smrtonosnem terorističnem napadu v dveh mošejah v Christchurchu, v katerem je umrlo 50 ljudi, podprla zaostritev zakonodaje o nadzoru nad orožjem.

Profimedia
Trgovina z orožjem v Christchurchu.

"Odločili smo se kot vlada, smo enotni," je  dejala Ardernova in napovedala, da bodo preučili dogodke, ki so vodili do napada, predvsem pa, ali bi vladne agencije lahko storile več, da bi ga preprečile.

Ardernova je poudarila, da je bila vladna koalicija enotna glede potrebe po zaostritvi pogojev dostopa do orožja. To je potrdil tudi njen koalicijski partner in podpredsednik vlade Winston Peters, ki je doslej nasprotoval spremembam. V petek se je naš svet za vedno spremenil in tako se bodo tudi naši zakoni, je dejal.

Podrobnosti o načrtovanih spremembah nista predstavila, Ardernova pa je poudarila, da jih bodo objavili v desetih dneh.

Spomnimo. 28-letni napadalec Brenton Tarrant je štiri kose strelnega orožja naročil preko spleta. Kot je dejal generalni direktor novozelandske trgovine z orožjem Gun City David Tipple, je orožje in strelivo kupil v skladu s "policijsko preverjenim spletnim postopkom za pošiljanje pošiljk". Polavtomatsko orožje pa je Tarrant kupil v tujini.

"O tem imetniku dovoljenja nismo opazili nič izrednega," je dejal Tipple in zatrdil, da je njegova trgovina delovala v skladu z zakonodajo in je v postopkih preverjala, ali kupci ne kopičijo orožja in streliva.