"V Europi Donni Slovenija smo se odločili, da z dobrodelno akcijo obudimo nostalgijo na nekdanjo valuto in na drugačen način opozorimo na pomen psihosocialne pomoči za bolnice z rakom in njihove svojce, ki je enako pomembna kot medicinsko zdravljenje. Z zbiranjem tolarskih bankovcev smo zagotovo pritegnili pozornost in na ta način približali tudi tematiko psihosocialne pomoči, o kateri še vedno preredko govorimo na glas," je ob koncu akcije povedala predsednica združenja Tanja Španić.

Europa Donna od leta 2017 izvaja program Roza, v okviru katerega potekajo individualna in skupinska srečanja za bolnice z rakom in njihove svojce ter tabori za otroke. Z zbranimi sredstvi in predvsem s kapitalom večje ozaveščenosti o pomenu psihosocialne pomoči bodo po oceni Španićeve lahko pomagali več ljudem, ki se spopadajo z diagnozo rak kot bolniki ali svojci obolelih.

Podporne skupine za bolnice potekajo v več krajih po Sloveniji. Skupina za svojce pa trenutno deluje le v Ljubljani, si pa jih v Europi Donni želijo organizirati tudi v drugih krajih.

Dobrodelna akcija Napolni nas z upanjem - Stari tolarji za nove začetke je potekala od 10. januarja do 1. marca. Roza škatle za zbiranje tolarskih bankovcev so bile na voljo v 644 Mercatorjevih trgovinah, v poslovalnicah NLB in v Telekomovih centrih, mnoga podjetja pa so tudi sama organizirala zbirna mesta. Za pomoč so poskrbeli tudi rokometaši - ženska ekipa Krim Mercator in moška ekipa Celje Pivovarna Laško sta za dober namen prvič zaigrali druga proti drugi.

Tolarski bankovci še vedno prihajajo po pošti na naslov Europe Donne Slovenija, kjer pravijo, da lahko tolarske bankovce kadarkoli pošljemo na njihov naslov, so zapisali v sporočilu za javnost.

V Sloveniji za rakom dojk vsako leto zboli približno 1300 žensk in do 15 moških. Bolezen je dobro ozdravljiva, če je odkrita dovolj zgodaj. Za zmanjšanje umrljivosti je zato pomembno ozaveščanje o zdravem načinu življenja in zgodnje odkrivanje bolezni. Še vedno pa zaradi raka dojk v Sloveniji vsako leto umre približno 400 žensk in približno deset moških.