Po poškodbi

Dobre novice iz tabora Ilke Štuhec

J.P./STA
13. 3. 2019, 19.50
Posodobljeno: 13. 3. 2019, 19.52
Deli članek:

Ilka Štuhec je danesv Basku opravila zdravniški pregled pri kirurgu Niklausu Friedrichu, ki je bil zadovoljen s celjenem poškodbe. Potrdile so se prvotne napovedi in Štuhčevi ne bo treba na nov operativni poseg. Dvakratna svetovna smukaška prvakinja bo še vedno nosila opornico za stabilizacijo kolena, so sporočili iz tabora slovenske šampionke.

Profimedia
Ilka Štuhec

Štuhčeva si je pri padcu na smuku v Crans Montani poškodovala koleno. Sprva so bile napovedi precej pesimistične, a se je pri pregledu izkazalo, da poškodbe zadnje križne vezi v levem kolenu niso tako obsežne, da bi bilo treba Štuhčevi na operacijo. Poškodbo tako lahko sanira z mirovanjem in stabilizacijo poškodovanega kolena.

"Po današnjem pregledu je jasno, da operacija ne bo potrebna," je sporočil tiskovni predstavnik najuspešnejše slovenske smukačice Tilen Lemut.

Okrevanje bo krajše

Koliko časa bo vsega skupaj trajalo celjenje poškodbe, rehabilitacija, za zdaj še ni znano, je pa vsekakor mogoče napovedati, da bo okrevanje precej krajše, vsaj za polovico, kot v primeru, če bi Štuhčeva morala pod kirurški nož. Sreča v nesreči je, da se sprednja križna vez v istem kolenu, ki jo je poškodovala septembra 2017 in zaradi katere je izpustila celotno olimpijsko sezono 2017/18, pri padcu ni znova poškodovala. Predvideno obdobje vrnitve v polne športne aktivnosti v primeru operacije je tudi do devet mesecev po operativnem posegu ali celo več.

Več poškodb

Štuhčeva je v preteklosti doživela že več poškodb kolen in zaradi tega šla večkrat pod nož, a kot vselej v preteklosti tudi tokrat ostaja optimistična glede rehabilitacije in povratka v smučarsko karavano.

Mariborčanka je v iztekajoči se sezoni svetovnega pokala 2018/19 uprizorila sijajno vrnitev po poškodbi kolena, zaradi katere je ostala brez olimpijskega nastopa v Pyeongchangu. Povratek v karavano je kronala na svetovnem prvenstvu v Areju, ko je 10. februarja ubranila krono svetovne smučarske prvakinje v smuku.

Po svetovnem prvenstvu je imela še veliko načrtov. Bila je ena izmed kandidatk za zmago v končni smukaški razvrstitvi sezone svetovnega pokala. A se je vmešala usoda in boj za drugi mali smukaški globus je končala že na prvem smuku po Areju v švicarski Crans Montani.

Na kaotični preizkušnji 23. februarja, na kateri so imeli sicer natančni švicarski organizatorji težave z uradnim časomerilcem, je na sredinskem delu proge po predolgem skoku izgubila ravnotežje. S precejšnjo hitrostjo je nato pristala v zaščitnih ogradah. Ob pomoči delavcev ob progi se rešila iz mrež in se celo sama na smučeh spustila do ciljne arene.

Čeprav je na prvi pogled kazalo, da padec ni imel resnejših posledic, se je Štuhčeva kasneje zaradi bolečin v kolenih odpravila na preiskave v bolnišnico.

Sezono je tako predčasno končala. In se ni mogla vplesti v zadnje boje za končno razvrstitev sezone v smuku. Do odstopa in poškodbe je v svetovnem pokalu zbrala 507 točk. Z vsaj 500 osvojenimi točkami bi lahko nastopila na vseh štirih finalnih posamičnih tekmah v Andori. V smukaškem seštevku je sezono končala na četrtem mestu.

V predčasno končani sezoni je zmagala na smuku za naslov svetovne prvakinje v Areju, v svetovnem pokalu pa na smuku in superveleslalomu v Val Gardeni. V Cortini d'Ampezzo pa je na obeh smukih skočila na stopničke z drugim in tretjim mestom. Vsega skupaj ima 17 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, od tega devet zmag. S petimi smukaškimi zmagami je najuspešnejša Slovenka med moškimi in ženskami.