Dvojni status

Po novem bi lahko pod določenimi pogoji še delali in poleg plače prejemali polno pokojnino

G.G./STA
13. 3. 2019, 13.21
Posodobljeno: 13. 3. 2019, 13.45
Deli članek:

Znane so predlagane spremembe na področju pokojninske zakonodaje.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Predlog pokojninskih sprememb je predstavila ministrica za delo Ksenija Klampfer.

Dvig odmernega odstotka

  Odmerni odstotek za izračun pokojnine za 40 let pokojninske dobe se bo v šestih letih za oba spola zvišal na 63 odstotkov. Predlagan je tudi dodaten odmerni odstotek za skrb za otroke v višini 1,25 odstotka. S tem bodo do leta 2025 nove pokojnine starostnih upokojencev z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe v povprečju višje za približno osem odstotkov. Dvig odmernega odstotka bo zagotovil višjo odmero vseh starostnih, vdovskih, invalidskih in družinskih pokojnin ter nadomestil iz invalidskega zavarovanja. Zvišanje teh pokojnin in nadomestila je v povprečju predvideno v višini med pet in 15 odstotkov, odvisno od posamezne kategorije.

 Višja pokojnina za tiste, ki še delajo po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev

Upokojencem bo po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev ob upoštevanju ustreznih varovalk omogočeno tudi prejemanje dela oziroma po določenem času celotne pokojnine. Pogoj pa je plačevanje vseh prispevkov za socialna zavarovanja. Po predlogu sprememb bi posameznik v prvih treh letih vključenosti v zavarovanje za polni delovni čas po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev prejel 50 odstotkov starostne pokojnine. To je v primerjavi z veljavnimi 20 odstotki še dodatna spodbuda za ostajanje v zavarovanju. V četrtem letu in v vseh nadaljnjih letih pa bi ta posameznik prejel 100 odstotkov starostne pokojnine, a pod pogojem, da se upokoji in znova vključi v zavarovanje, mora pa biti tudi starejši od 63 let.

Do 67 leta za tiste, ki nimajo polne pokojninske dobe

Zavarovanci, ki nimajo dopolnjenih 40 let pokojninske dobe, se po sedaj veljavni zakonodaji lahko upokojijo pri 65. letih, vendar imajo nižje pokojnine. Po predlogu pa bi postopno do leta 2034 zviševali pogoj starosti za tiste, ki nimajo 40 let pokojninske dobe, in sicer za dva meseca na leto vse do starosti 67 let. Za starostno upokojitev pri nižji starosti se ohranja pogoj 40 let pokojninske dobe brez dokupa.