"Kukanje" v kartoteke

Samo Fakin šefici zdravniške zbornice: To je laž

T.L.
13. 3. 2019, 12.55
Posodobljeno: 13. 3. 2019, 13.32
Deli članek:

Če je izjava Zdenke Čebašek Travnik resnična, to pomeni, da se v javnih zdravstvenih zavodih ostro krši zakonodaja s področja pacientovi pravic in osebnih podatkov, ob tem poudarjajo na ministrstvu.

STA
Zdenka Čebašek Travnik

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes predsednika DZ Dejana Židana obvestil o odstopu ministra za okolje in prostor Jureta Lebna ter ministra za zdravje Sama Fakina. Odstopni izjavi obeh je prejel 8. marca, funkciji pa jima bosta prenehali, ko se bodo z odstopom seznanili tudi poslanci. Šarec prosi, naj se to zgodi čim prej. (STA)

Minister za zdravje Samo Fakin včerajšnje navedbe predsednice Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Zdenke Čebašek Travnik, da minister za zdravje glede ureditve informacijskega sistema v zdravstvu nima podpore koalicije, laž, so sporočili iz ministrstva.

"Takšne izjave predsednici Zdravniške zbornice Slovenije nikoli nisem rekel. Informacijski sistem v posamezni zdravstveni ustanovi je nastajal neodvisno od politike, že od leta 1991. Vsak javni zdravstveni zavod se je sam odločil, kateri informacijski sistem bo imel. Sistem eZdravje predstavlja osrednjo točko za izmenjavo dokumentacije o pacientu, potrebno za zdravljenje in nima povezave z odločitvami bolnišnic glede internih informacijskih sistemov. Ne razumem, kaj bi politika tukaj imela zraven. Predvidevam, da želi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije s takšno izjavo preusmeriti pozornost iz odgovornosti zdravstvenih delavcev pri nepooblaščenih vpogledih," je dejal minister.

Prav tako je predsednica ZZS izjavila, da "zdravniki v svoji preobremenjenosti svoje kartice, v narekovaju, posojajo tudi drugim zdravstvenim delavcem, ne samo medicinskim sestram".

Če je izjava Zdenke Čebašek Travnik resnična, to pomeni, da se v javnih zdravstvenih zavodih ostro krši zakonodaja s področja pacientovi pravic in osebnih podatkov, ob tem poudarjajo na ministrstvu in dodajajo, da izjava tudi ruši zaupanje pacientov v zdravstveni sistem.

Na ministrstvu za zdravje "bomo pozvali vse javne zdravstvene zavode, da v najkrajšem možnem času izvedejo vse potrebne interne nadzore in ukrepe. O ugotovitvah internih nadzorov naj seznanijo tudi javnost. Poleg tega pričakujemo, da bodo zdravstvene ustanove primerno izobrazile in informirale zaposlene o postopkih uporabe informacijskih sistemov. Skupni cilj vseh nas mora biti, da do takšnih zlorab nikakor ne bo več prihajalo."

Strinjajo se tudi z izjavo nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Muser, da se morajo nedovoljeni vpogledi v kartoteke ostro sankcionirati. Na ministrstvu še menijo, da bi od predsednice ZZS pričakovali, da zagovarja molčečnost, kot eno najpomembnejših načel zdravniške službe in da za tovrstne kršitve ni opravičila. "Primeri, ki se pojavljajo v javnosti, kažejo, da ne gre za preobremenjenost zdravnikov, temveč za namerno 'brskanje' posameznih zdravstvenih delavcev v zasebnost pacientov," so še prepričani na "Fakinovem" ministrstvu.