Kdo bo nasledil Jureta Lebna?

Minister s težkim udarcem in smislom za humor

S.S.
13. 3. 2019, 19.30
Deli članek:

Ministrstvo za okolje in prostor bo v nasprotju s pričakovanji, kot kaže, zelo hitro dobilo novega ministra. Na vrh se bo zavihtel dosedanji državni sekretar Simon Zajc.

Bobo
Simon Zajc

Marjan Šarec je ob menjavi ministra za okolje in prostor Jureta Lebna zahteval, da mora človek, ki bo naslednji zasedel položaj, ne samo nadaljevati delo, ki ga je Leben zastavil, ampak tudi delovati na enak način. Ob tem je zagrozil SMC, da če ne bodo našli takega človeka, ga bo poiskal sam. Čeprav se je špekuliralo, da bo koalicija z iskanjem novega kandidata zavlačevala in s tem Lebnu omogočila, da čim dlje vodi resor, je v ponedeljek v javnost že prišlo ime naslednika – Simon Zajc, ki je na ministrstvu trenutno državni sekretar, pristojen za okolje.

Mirna štiri leta

Ime novega kandidata je vsekakor presenečenje, saj je Simon Zajc tako politično kot strokovno vsaj na prvi pogled precej šibek. V politiko se je vključil kot kandidat SMC na prejšnjih volitvah in presenetljivo prišel v parlament zaradi velikega volilnega uspeha Mira Cerarja. V preteklem mandatu ni pustil večjih sledi in večina Slovencev verjetno niti ne ve, da je sedel v državnem zboru. V prejšnjem sklicu je bil član različnih odborov (Odbora za kmetijstvo, Odbora za delo, družino socialne zadeve in invalide ter Odbora za zunanjo politiko). Še najbolj so si ga volivci zapomnili po tem, da je zagovarjal legalizacijo marihuane in se zavzel za družinski zakonik ter pravice istospolno usmerjenih.

Arhiv Svet 24
Simon Zajc je mojster borilnih veščin.

Kmet ali politik

Kot smo uspeli izvedeti, je bil ob koncu poslanskega mandata odločen, da izstopi iz politike in se posveti delu na kmetiji. Z bratom naj bi se ukvarjala s kmetijstvom po načelih permakulture. Očitno si je premislil, saj se je lani spet znašel med kandidati za parlament, a je zbral premalo glasov volivcev. Lahko bi rekli, da je za nagrado, ker je vztrajal, dobil mesto državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor, zdaj pa bo, kot kaže, postal celo minister.

Smeh, nasveti in udarci

Ko so v ponedeljek iz stranke SMC sporočili, da bodo na mesto ministra predlagali Simona Zajca, so se po začetnem začudenju začeli oglašati prvi skeptiki in težko bi rekli, da so njihovi pomisleki nelegitimni. Simon Zajc ima zelo malo ali nič referenc s strokovnega področja, ki ga zajema ministrstvo za okolje in prostor. Preden je postal poslanec, je namreč deloval kot radijski in televizijski voditelj ter novinar za žensko revijo. Teme, ki jih je naslavljal, so bile povezane z medsebojnimi odnosi, ljubeznijo in težavami, s katerimi se večinoma srečujejo mladostniki. Diplomiral je na fakulteti za varstvene vede in se v preteklosti spogledoval z idejo, da bi postal policist, a kot je povedal v enem od intervjujev za nacionalno televizijo, je ugotovil, da je preveč empatičen. Dalj časa je nastopal tudi kot stand up komik in bil član združbe Ceh za smeh, v katero spadajo najbolj ugledni slovenski komiki.

Facebook
Minister Simon Zajc med nastopom

Odločen in načelen

Če bi pri njem iskali kvalitete, zaradi katerih bo morda kljub vsem navideznim pomanjkljivostim uspešen minister, bi jih lahko iskali pri njegovem dolgoletnem ukvarjanju z borilnimi veščinami. Najprej je treniral wing chun kung fu, nato pa skupaj s partnerjem odprl klub Vale Tudo (portugalsko za »vse velja«), kjer je omenjeno borilno veščino tudi poučeval. Gre za slog golorokega bojevanja, v katerem so dovoljeni udarci z rokami in nogami, meti, davljenja, ključi ter vzvodi in ki je približek tistega, kar danes poznamo pod imenom MMA. Tisti, ki so z njem delili ring in telovadnice, pravijo, da je Simon psihično in karakterno zelo močna osebnost ter da je odločen, načelen in da se ne ustraši izzivov. Za njegovo in naše dobro upamo, da izziv vodenja ministrstva, ki ima kar 1400 zaposlenih, ki delujejo v okviru treh direktoratov, petih organov v sestavi in sekretariata ministrstva, ne bo prevelik.