Cene storitev se močno razlikujejo

Z menjavo banke lahko prihranite do 300 evrov!

Ž.K.
13. 3. 2019, 06.41
Deli članek:

Banka Slovenije je objavila analizo trga bančnih storitev, ki je pokazala, da se cene bank tako razlikujejo, da lahko z mejavo banke letno prihranite tudi do 295 evrov.

Profimedia
Razlike med cenami bank so pri elektronskem poslovanju nižje.

Koliko vašega denarja boste letno dali banki, je odvisno od tega, koliko plačujete za vodenje računa, koliko položnic plačujete in kako jih plačujete in koliko dodatnih storitev še opravljate pri banki. Zveza potrošnikov Slovenije in Banka Slovenije sta naredili primerjavo cen vseh slovenskih bank na podlagi primerjave najbolj uporabljanih bančnih produktov, ki sta jih uvrstili v tako imenovano košarico. Košarici ZPS in Banke Slovenije sta različni, saj jo je ZPS oblikovala »izkustveno«, in sicer na podlagi posveta z nekaterimi bančnimi strokovnjaki, košarica Banke Slovenije pa je izračunana na podlagi podatkov o plačilih fizičnih oseb in številu različnih imetnikov tekočih računov.

Kaj so dali v košarico?

Pri Banki Slovenije so v košarico navadnega komitenta dali letno plačilo nadomestila za vodenje računa, 33 plačil na bančnem okencu in 21 direktnih bremenitev računa, en trajni nalog in devet dvigov na bankomatu. Pri pregledu stroškov komitentov, ki večinoma uporabljajo elektronsko bančništvo, so plačila na bančnem okencu nadomestili s plačili prek spletne banke. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so v košarico prav tako dali letno plačilo za vodenje računa, 72 plačil na okencu oziroma preko spletne banke, 12 direktnih bremenitev, 12 trajnikov in 36 dvigov gotovine na bankomatu.

Novice Svet24
Stroški bančnega poslovanja.

Najcenejša Delavska hranilnica

Izračun kaže, da lahko kot »tradicionalni komitent« z zamenjavo ponudnika plačilnih storitev prihranite tudi do 295,68 evra (glede na košarico ZPS) oziroma 137,86 evra (glede na košarico Banke Slovenije). Kot »e-komitent« pa do 57,60 evra (košarica ZPS) oziroma 29,00 evra (košarica Banke Slovenije) na leto. Za obe vrsti komitentov je najcenejša Delavska hranilnica, d. d., katere letni strošek košarice za »tradicionalnega komitenta« znaša 31,85 evra (košarica Banke Slovenije) oziroma 47,64 evra (košarica ZPS), za »e-komitenta« pa letni strošek košarice znaša 27,23 evra (košarica Banke Slovenije) oziroma 37,56 evra (košarica ZPS). Najdražja za »tradicionalnega komitenta« je SKB banka, d. d., katere letni strošek košarice znaša 169,71 evra (košarica Banke Slovenije) oziroma 343,32 evra (košarica ZPS). Za »e-komitenta« je najdražja NLB, d. d., saj njen letni strošek košarice znaša 56,23 evra (košarica Banke Slovenije) oziroma 95,16 evra (košarica ZPS).