Skupina oškodovancev

Razpihovanja sovraštva pri nas "očitno ni mogoče niti procesirati, kaj šele sankcionirati"

T.L./STA
12. 3. 2019, 10.47
Posodobljeno: 12. 3. 2019, 11.14
Deli članek:

Umika obtožnega predloga zoper Tadeja Strehovca po mnenju skupine oškodovancev ne bi smeli razumeti kot dovoljenje za razpihovanje sovraštva. Bojijo se, da bo takšen razplet spodbudil dodatno netenje in razpihovanja sovraštva v družbi.

Bobo
Direktor Zavoda za družino in kulturo življenja Tadej Strehovec.

Pred dobrim tednom smo bili priča "zanimivemu" razpletu na ljubljanskem okrajnem sodišču: državno tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper duhovnika Tadeja Strehovca, ki so mu očitali sovražni govor zoper več javnosti znanih oseb, ki so se izrekle za ustavno pravico do splava. Kot so argumentirali odločitev, niso mogli ugotoviti, kdo je odgovoren za zapis na spletni strani v lasti Zavoda Kul, katerega skrbnik je sicer tajnik Slovenske škofovske konference (SŠK) Strehovec.

Spomnimo: 15 zagovornic in zagovornikov 55. člena ustave je zaradi besedila Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov!, ki je bil objavljen leta 2016, vložilo kazensko ovadbo zoper pisca (pod njim pa je bil podpisan anonimni avtor Tine Belin), ki je uvrščene na seznamu označil za zagovornike ubijanja otrok. Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potem ovadili še Zavod za družino in kulturo življenja ter lastnika in direktorja portala Strehovca. 

Časnik Večer je nato septembra lani poročal, da so pred predobravnavnim narokom v primeru Strehovec na spletni strani pod oskrbo Strehovca objavili nov zapis: zapis z imeni petnajstih oseb, ki so vložile ovadbo zoper Strehovca zaradi omenjenega članka. Ob tem v članku, pod katerega je podpisan kar Zavod Kul.si pa da so pozivali vse, ki imajo kakršnekoli podatke o omenjenih osebah in njihove fotografije, naj jih posredujejo zavodu.

Na okrajnem sodišču se je Strehovec branil s tem, da pred objavo ni bil seznanjen s spornim člankom na portalu in da ni odgovorni urednik portala, saj to ni medij. Hkrati pa se je vseeno skliceval na pravice novinarjev, da ne izdajo svojih virov ... Ker tožilstvo ni uspelo identificirati avtorja spornega članka, so obtožni predlog zoper Zavod za družino in kulturo življenja ter direktorja zavoda Strehovca opustili.

Odziv po umiku: bojazen pred dodatnim razpihovanjem sovraštva

Umika obtožnega predloga zoper Strehovca po mnenju skupine oškodovancev ne bi smeli razumeti kot dovoljenje za razpihovanje sovraštva. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se bojijo, da bo takšen razplet spodbudil dodatno netenje in razpihovanja sovraštva v družbi.

Kot je zapisala skupina 15 oškodovancev, je po njihovem mnenju "zatekanje lastnika spletnega portala 24kul.si v taktično obrambo s tehničnimi razlogi in nesodelovanjem, ki ga resda lahko osvobodi kazenske odgovornosti, nikakor pa ne etične in družbene, v resnici tiho priznanje, da so zapisi na portalu njegovega zavoda dejansko zelo sporni".

Izrazili so zaskrbljenost, da bo umik obtožnega predloga spodbudil razpihovanje sovraštva v družbi, saj "ga pri nas, tudi kadar je znano, kdo je omogočal njegovo širjenje, očitno ni mogoče niti procesirati, kaj šele sankcionirati".

Pričakujejo, da se bo v družbi, ki o sebi verjame, da je demokratična in pravična, odnos posameznikov, predvsem pa institucij, do razpihovanja sovraštva kmalu pričel spreminjati. "K temu pa bomo še naprej pripomogli z lastno aktivnostjo," so še zapisali.

V članku, ki je bil leta 2016 objavljen na spletnem portalu 24kul.si, je bilo navedenih 264 oseb in 13 organizacij, ki so podpisali pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk. Obtožni predlog je Strehovca bremenil, da je kot odgovorni urednik portala odobril objavo članka, v katerem so bili omenjeni podpisniki "žaljivo in posmehljivo označeni kot člani slovenskega abortivnega lobija, ki je odgovoren za splav 350.000 žensk".