Kje bomo iskali službe

Delodajalci se "ohlajajo", v naslednjih mesecih manj zaposlovanja

T.L.
12. 3. 2019, 09.20
Posodobljeno: 12. 3. 2019, 09.30
Deli članek:

V panogi oskrbe z elektriko, vodo in plinom bo v prihodnjih mesecih zaposlitveni utrip najšibkejši v zadnjih štirih letih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kakšne bodo razmere na slovenskem trgu dela v prihodnjih treh mesecih v primerjavi s tekočim četrtletjem? Vsekakor manj ugodne, kažejo podatki ManpowerGroup napovedi zaposlovanja za Slovenijo. Iz napovedi, ki so jih podali delodajalci za obdobje od aprila do junija, izhajajo namreč najšibkejše zaposlitvene namere v zadnjih dveh letih. Rezultati raziskave namreč razkrivajo, da poročajo, da bo zaposlitveni utrip v prihodnjih treh mesecih sicer ugoden, a zmernejši.

EMEA
Neto napoved zaposlovanja v Sloveniji.

Da so zaposlitvene namere najšibkejše v zadnjih dveh letih, je posledica padca možnosti zaposlovanja v različnih sektorjih in je najbolj opazno v gradbeni panogi, ob tem sporočajo iz skupine ManpowerGroup. "Po sezonski prilagoditvi podatkov neto napoved zaposlovanja za Slovenijo znaša +10 %, kar v primerjavi s prejšnjim četrtletjem kaže na precejšnji upad, in sicer za 7 odstotnih točk, v letni primerjavi pa je napoved relativno stabilna."

Po rezultatih raziskave 15 odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, 2 odstotka upad, 82 odstotkov pa sprememb v zaposlitveni strukturi ne predvideva. »Po ugodnem začetku leta slovenski delodajalci izkazujejo manj samozavesti v svoje zaposlitvene namere za obdobje od aprila do junija. Naštejemo lahko nekaj razlogov, zakaj opažamo več negotovosti kot v prejšnjem četrtletju. Brexit na primer vzbuja veliko vprašanj in skrbi skupaj z drugimi spremembami na tujih trgih, ki se seveda odražajo v previdnejšem odnosu na lokalnem trgu. Pri vrednotenju rezultatov tega četrtletja pa moramo upoštevati tudi kompleksno in nepredvidljivo naravo poslovnega okolja. Po drugi strani pomanjkanje nadarjenih in primernih kadrov ostaja ena izmed perečih tematik, s katero se bodo delodajalci še morali soočiti,« pojasnjuje Nebojša Biškup, regionalni vodja Manpower Slovenija.

Prednjačita proizvodnja panoga ter  transporta, logistika in komunikacije

Delodajalci v 9 od skupaj 10 v raziskavo zajetih gospodarskih panogah v Sloveniji poročajo, da v prihajajočem četrtletju pričakujejo rast zaposlovanja. Delodajalci v proizvodni panogi poročajo o najmočnejših zaposlitvenih namerah, neto napoved zaposlovanja znaša +19 %, medtem ko o najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v proizvodni panogi (+19 %) in v panogi transporta, logistike in komunikacij (+18 %).

O ugodnem zaposlitvenem utripu poročajo tudi delodajalci v panogah kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova ter finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin, (neto napoved zaposlovanja znaša +14 %), o zanesljivem zaposlitvenem utripu in neto napovedi zaposlovanja, ki znaša +12 %, poročajo delodajalci v panogi trgovine na debelo in drobno in prav tako v panogi javne uprave in socialnih storitev (neto napoved znaša +11 %). Delodajalci v panogi rudarstva in kamnin so negotovi, njihova tokratna neto napoved zaposlovanja znaša 0 %.

Primerjava s prejšnjim četrtletjem kaže na upad zaposlitvenih možnosti v 7 od skupaj 10 v raziskavo zajetih gospodarskih panogah v Sloveniji. Največji upad se obeta v gradbeni panog (napoved zaposlovanja v tej panogi je namreč upadla za kar 20 odstotnih točk). Prav tako je precej šibkejša napoved zaposlovanja v panogi rudarstva in kamnin (upad za 17 odstotnih točk). Precejšen upad zaposlitvenih možnosti bo tudi v panogi oskrbe z elektriko, vodo in plinom (za 12 odstotnih točk, zaposlitveni utrip bo najšibkejši v zadnjih štirih letih) ter v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin (za 10 odstotnih točk).

In v katerih panogah zaposlitvene možnosti v primerjavi s tistimi v prejšnjem četrtletju rastejo? Izboljšanje je najbolj opazno v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova, kjer delodajalci poročajo o rasti zaposlitvenih možnosti za 5 odstotnih točk. 

Primerjava z enakim obdobjem lani kaže na rast zaposlitvenih možnosti v 5 od skupaj 10 v raziskavo zajetih gospodarskih panogah v Sloveniji. O najbolj opaznem
izboljšanju zaposlitvenih možnosti (za 11 odstotnih točk) poročajo delodajalci v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova. Podobno je tudi v panogi gostinstva in hotelirstva, kjer je napoved zaposlovanja za 10 odstotnih točk boljša kot v enakem obdobju lani, delodajalci v panogi trgovine na debelo in drobno pa poročajo o rasti zaposlitvenih možnosti za 6 odstotnih točk. 

Tudi v panogi javnega sektorja in socialnih storitev bo obdobje prihodnjih treh mesecev ugodno za iskalce zaposlitve v panogi (neto napoved zaposlovanja znaša +11 %). đ

ManpowerGroup
Kje bo najmočnejše in kje najšibkejše zaposlovanje

Tudi v širši regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika), v kateri je sodelovalo več kot 21.000 delodajalcev v 26 državah, se v skoraj vseh državah (v 23 od skupaj 26) bodo delodajalci v prihodnjih treh mesecih zaposlovali. To pa ne velja za Madžarsko, Španijo in Turčijo, od koder delodajalci poročajo, da zaposlovanja ne bo. Najmočnejšo napoved zaposlovanja za drugo četrtletje 2019 oddajajo delodajalci na Hrvaškem in v Grčiji, na Portugalskem in v Romuniji.

ManpowerGroup
Napoved zaposlovanja