Podražitev

Bencin in dizel spet dražja

J.P./STA
11. 3. 2019, 19.04
Posodobljeno: 11. 3. 2019, 19.05
Deli članek:

Regulirani pogonski gorivi, neosvinčen 95-oktanski bencin in dizel, se bosta na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa in hitrih cest v torek podražili.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Za liter prvega bo treba odšteti 1,266 evra oz. dva centa več, za dizel pa 1,269 evra oz. 0,3 centa več kot v iztekajočem se dvotedenskem obdobju, piše na spletni strani OMV.

Obe pogonski gorivi bosta tako dosegli novi najvišji ceni letos. S tem sta se ceni močno približali ena drugi, nazadnje je bil sicer 95-oktanski bencin od dizla dražji med 9. in 23. oktobrom lani, od tedaj pa je bilo treba za dizel odšteti več.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.