Siva ekonomija

Napovedovalci prihodnosti večinoma delajo kar na črno

P.K.
11. 3. 2019, 19.55
Deli članek:

Ni skrivnost, da se Slovenci v stiskah in na razpotjih radi odpravimo k tistim, ki vidijo dlje. Izberemo si vedeževalce in jasnovidce, za storitve katerih smo tudi pripravljeni globoko seči v žep.

Dreamstime
Vedeževalka, ki smo jo poklicali mi, za eno urno srečanJe računa 60 evrov.

Oglasov, ki nas vabijo, naj izvemo prihodnost, kar mrgoli okrog nas. Malodane se zdi, da ima vsaka večja vas vsaj enega preroka. Raziskali smo, koliko ti računajo za eno seanso branja prihodnosti, pa tudi, ali imajo svoje dejavnosti sploh registrirane ali delajo na črno, za kar so predvidene tudi kar visoke globe.

Najprej smo si ogledali oglase vedeževalcev in jasnovidcev, ki se bolj ali manj oglašujejo na družbenih omrežjih. Med ponudbo smo našteli vsaj deset jasnovidk, ki delujejo samo na območju Ljubljane. Vse obljubljajo, da so mojstrice svojega posla, da imajo nadnaravne darove in močna videnja.

Veliko delajo tudi prek komercialnih linij, kar pomeni, da za minuto pogovora, če jih pokličete za odgovor ali nasvet, plačate kar precej več, kot če bi z nekom klepetali po »običajni« – nekomercialni liniji. Pozor torej, ko v številčnico vnašate 090, saj vas lahko minuta pogovora, kadar kličete na to številko, stane tudi tri ali celo štiri evre. To pomeni, da boste za pet minut pogovora odšteli 15, za deset minut pa že 30 evrov!

Šok, ko je videla račun

Pred časom se je našemu uredništvu oglasila starejša gospa in potožila nad nenavadno visokim zneskom za plačilo položnice za stacionarni telefon. Mislila je, da ji je telekomunikacijski operater kaj narobe zaračunal, vendar smo na koncu ugotovili, da je klicala vedeževalko in z njo klepetala 30 minut, kar je naneslo 90 evrov! Tudi osebna srečanja s preroki niso poceni. Izkaže se, da cen pod 30 ali 40 evrov sploh ni. Najpogosteje boste za obisk vedeževalke, ki traja od 45 minut do ene ure, plačali od najmanj 50 pa do 100 evrov.

Poklicali smo na nekaj teh številk in hoteli rezervirati termin, a smo pri tem nekoliko začudeni ugotovili, da obstajajo celo čakalne dobe, kot v zdravstvu. »Pred aprilom sploh nimam prostih terminov. Vsak dan imam vsaj tri stranke. Ne zmorem več. Vsakemu se zelo posvetim. Res, pred 3. aprilom vas ne morem sprejeti,« je dejala ena od vedeževalk. Cena ene ure pogovora pri njej je 60 evrov. Na grobo preračunamo: če dela pet dni na teden in ima vsak dan tri stranke, torej na dan zasluži 180 evrov. Na teden je to 900 evrov, na mesec, če res dela vsak delavnik, pa več kot 3000 evrov! Tudi pri drugih, ki smo jih poklicali, se, da prideš na vrsto, čaka vsaj nekaj dni, kar priča o izjemnem povpraševanju.

Dacarji so jim za petami

Dejstvo je, da jih veliko dela na črno; nimajo registrirane dejavnosti. Pri Finančni upravi RS (Furs) smo preverili, kako opravljajo nadzor nad takimi napovedovalci prehodnosti in koliko je takih. Povedali so, da se za namene obdavčitve dohodki iz vedeževanja – napovedovanja prihodnosti obravnavajo enakovredno z ostalimi obdavčljivimi dohodki. »Glede obveznosti davčnih blagajn ta dejavnost ni izvzeta, kar pomeni, da veljajo enaki pogoji kot pri drugih dejavnostih.«

»Če posameznik, pravna oseba ali samostojni podjetnik opravlja dejavnost oziroma delo in ni vpisan ali priglašen za opravljanje dela oziroma dejavnosti, se to šteje kot delo na črno. Finančna uprava RS v skladu s strategijo Vlade RS in s ciljem povečanja prostovoljnega plačevanja davčnih obveznosti že nekaj let intenzivno izvaja aktivnosti v boju zoper sivo ekonomijo, tako s preventivnimi aktivnostmi kot z aktivnostmi nadzora,« so pojasnili na Fursu.

Dodali so, da s podatki o opravljenih nadzorih izključno na področju vedeževalcev, jasnovidcev oziroma napovedovalcev prihodnosti ne razpolagajo, saj navedene dejavnosti, to so dejavnosti astrologov, spiritistov, vedeževalcev, bioenergetikov, radiestezistov in podobnih, vse spadajo v eno krovno kategorijo in je sledljivost znotraj kategorije, poimenovane Druge storitvene dejavnosti, nemogoča; poleg vedeževanja je namreč v tem sklopu še precej drugih dejavnosti, kot so spremljanje, organiziranje srečanj in sestajanj, ženitne posredovalnice, organiziranje porok in drugo.

Kakšne so kazni

»Sicer Furs kot nadzorni organ na tem področju pogosto izvaja nadzore,« so poudarili. Finančna uprava je tako lani opravila 12.754 nadzorov po zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Od tega, kot poroča Furs, je bilo opravljenih 2277 nadzorov dela na črno, 390 nadzorov nedovoljenega oglaševanja in 10.087 nadzorov zaposlovanja na črno. Za kršitve pa so izrekli za 5,957.900 evrov glob!

Na Fursu so še pojasnili, da sankcijo za delo na črno, ki ga opravlja posameznik, predstavlja globa v višini od 1000 do 7000 evrov. Če torej opravljate dejavnost ali delo in to ni vpisano ali nimate priglašenega dela, vas lahko oglobijo za omenjeno denarno kazen. »Če je ta prekršek storjen iz koristoljubnosti ali je pridobljena večja protipravna premoženjska korist, pa je globa še višja, in sicer znaša od 3000 do 15.000 evrov. Večja protipravna premoženjska korist je korist, ki presega 5000 evrov,« so sporočili iz službe za odnose z javnostmi Fursa.