Slovenski kriptokralj

Razkrivamo ozadje nakupa: to je milijonar, ki je kupil bohinjske hotele

Mihael Korsika
9. 3. 2019, 19.12
Posodobljeno: 9. 3. 2019, 19.12
Deli članek:

Milijonar in kralj kriptovalut Damian Merlak, ki se na zadnji lestvici najbogatejših Slovencev z ocenjenimi 124 milijoni uvršča na osmo mesto, nadaljuje z vlaganjem v nepremičnine na sončni strani Alp. Kupil je štiri propadajoče hotele ob Bohinjskem jezeru, za katere si je občina dolgo prizadevala, da bi dobili novega lastnika.

Twitter
Damian Merlak razkril, da se njegova ekipa že aktivno ukvarja s projektom.

Nekdanji solastnik družbe Bitstamp, ki je leta 2017 svoj delež v družbi prodal za več kot 100 milijonov evrov, je po poročanju spletnega portala Siol kupil štiri propadajoče objekte, in sicer hotele Zlatorog, Bohinj, aparthotel Bohinj in Ski hotel Vogel. Skupna namestitvena kapaciteta v štirih objektih je 91 sob, 34 suit in 27 apartmajev.

Kupnina naj bi bila osem milijonov

Gre za poslopja, ki so predstavljala pravo sramoto tako za bohinjsko občino kot tudi za slovenski turizem. V najslabšem stanju je hotel Zlatorog, ki je zaprt že vse od leta 2011. Pred nekaj leti se je podrl strop pri bazenu, v vmesnem obdobju pa so tatovi iz njega pobrali vse, kar je še bilo vrednega. V podobnem stanju naj bi bil tudi aparthotel Bohinj.

STA
Med kupljenimi hoteli je tudi propadajoči hotel Zlatorog.

Mihael Korsika
Hotel Vogel ima 28 sob.

Kakšna je bila kupnina za štiri poslopja, za zdaj uradno ni znano, po poročanju nekaterih medijev naj bi sicer Damian Merlak za nakup odštel okoli osem milijonov evrov.

Pačnik je že leta 2016 poskušal prodati nepremičnine. Za hotel Bohinj je postavil ceno pet milijonov evrov, za propadajoči hotel Zlatorog sedem milijonov evrov, za hotel Ski na Voglu tri milijone evrov, za apartmaje Triglav v Stari Fužini pa 1,8 milijona evrov. Nepremičninski strokovnjaki so so se takrat strinjali, da so prodajne cene hotelov pretirane, takratni bohinjski župan Franc Kramar je celo ocenil, da se je Pačnik prodaje lotil s figo v žepu.

Hoteli v Bohinju so spadali pod okrilje podjetja Alpinum, ki ga je država leta 2002 poceni prodala družini Pačnik. Toda nobenega izmed hotelov ni upravljala, temveč jih je dajala v podnajem, hkrati kot lastnica vanje skoraj ni vlagala.

Bohinjska občina si je sicer že vrsto let prizadevala, da bi hoteli dobili novega lastnika, prav zaradi dejstva, da se v objekte ni vlagalo praktično nobenih sredstev, medtem ko je Pačnik občini vrsto let obljubljal, da bo prodal nepremičnine v Bohinju oziroma bo zanje poiskal investitorje.

Mešetarjenje s hoteli

Kranjski kriminalisti so sicer jeseni leta 2014 končali poldrugo leto trajajočo preiskavo podjetij, prek katerih so imeli Zmago Pačnik in člani njegove družine v lasti številne hotele v Bohinju in njegovi okolici. Po neuradnih informacijah so kazensko ovadili takratnega direktorja in posrednega solastnika nekoč uspešnega bohinjskega hotela Alpinum Jana Pačnika, sina Zmaga Pačnika, prokurista podjetij Zlatorog turizem in Zlatorog turizmus Boža Šosterja ter direktorja bonitetne hiše Si.Skupina Boruta Trebšeta.

Ovadeni, ki so jim kriminalisti med drugim očitali poslovne goljufije, neenakopravne obravnave upnikov, neplačevanje plač in prispevkov, zaposlovanje na črno in poneverbe ter neplačevanje davkov, naj bi povzročili za več kot 750 tisoč evrov škode.

Podjetje Zlatorog turizem iz Bohinja je leta 2010 pridobilo pravico do uporabe nekaterih bohinjskih hotelskih kompleksov v lasti ljubljanskih podjetij Alpinum in Dunis, ki so v posredni lasti družine Pačnik. Hoteli so pri tekočem poslovanju začeli ustvarjati izgubo in povzročati dolg do dobaviteljev in zaposlenih. Zaradi težav s tekočim poslovanjem turistične družbe je direktor družbe Zlatorog turizem s soglasjem lastnika oziroma najemodajalca hotelov ustanovil novo podjetje, Zlatorog turizmus, prek katerega je izkoriščanje istih turističnih kapacitet, prav tako s soglasjem tega najemodajalca, zaupal novi turistični družbi oziroma znova sebi.

Poskušali smo sicer izvedeti, kako se je ta zgodba zaključila, a nismo bili uspešni, vendar zadeva najverjetneje vsaj za zdaj ni dočakala sodnega epiloga.

Izboljšanja ni bilo mogoče pričakovati

»Jasno je bilo, da od družb pod vplivom Zmaga Pačnika ni pričakovati izboljšanja stanja, zato je bilo po našem mnenju nujno, da v lastništvo hotelov stopijo novi lastniki z interesom in jasno perspektivo,« so nakup hotelov komentirali na bohinjski občini. Pravnoformalno se lastništvo zemljišč, na katerih stojijo hoteli, ni spremenilo, je pa razvidno, da so se v družbah lastnicah spremenili družbeniki, so še sporočili. Ob tem so poudarili, da interes občine ni bil prvenstveno v tem, da se spremeni lastništvo, temveč da se izboljša stanje hotelov. Na občini še niso bili v stiku z novim lastnikom, prav tako nimajo informacij o njegovih prihodnjih načrtih.

Novopečeni lastnik pa je za Slovensko tiskovno agencijo razkril, da se njegova ekipa že aktivno ukvarja s projektom. Tisti hoteli, v katerih delujejo najemniki, bodo tako delovali še naprej. »Druge bomo po prenovi upravljali sami,« je napovedal Merlak in poudaril, da bo največji zalogaj zagotovo projekt Zlatorog, ki je v izjemno slabem stanju, poleg tega pa je tudi arhitekturno neprimeren za leto 2019.

Damian Merlak je za več kot 100 milijonov evrov leta 2017 prodal svoj delež v družbi Bitstamp. 

»Nekateri hoteli so potrebni predvsem osvežitev, v primeru Zlatoroga pa skupaj s projektanti trenutno pripravljamo različne možnosti rešitev, ki bodo pomenile tudi različne višine investicij,« je še pojasnil Merlak.

Po poročanju portala Siol sicer ne gre za prvo Merlakovo naložbo v Bohinju, leta 2016 je kupil apartmaje Tuba, ki stojijo ob zahodnem bregu jezera, blizu slapa Savica. Že pred tem se je skupaj z nekdanjim partnerjem v Bitstampu Nejcem Kodričem lotil vlaganja v poljedelstvo in rejo živine. Kupil je goveje farme v Cerkljah na Gorenjskem, v Hrastju in na Sorškem polju, ki so imele 1300 glav živine. Postal je tudi lastnik veterinarske ambulante. Za farmo krav mlekaric pa zdaj išče novega lastnika.