Je to nov minister?

Šarec ima favorita: rad bi, da Fakina zamenja ...

T.L./STA
8. 3. 2019, 17.57
Posodobljeno: 8. 3. 2019, 19.00
Deli članek:

Minister za zdravje Samo Fakin je odstopil zaradi zdravstvenih težav.

Bobo
Marjan Šarec

Predsednik vlade Marjan Šarec bo za novega ministra za zdravje predlagal Aleša Šabedra, dosedanjega generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Šabeder bo tako, če bo dobil podporo DZ, na tem mestu nasledil Sama Fakina, ki je danes odstopil zaradi zdravstvenih težav.

Fakin je premierja Šarca namreč obvestil, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje prepočasi. Šarec je odstop sprejel in že dopoldne v DZ napovedal, da bodo v LMŠ, ki jo vodi in iz kvote katere je bil Fakin, zagotovili novega kandidata za ministra in poskrbeli, da bo v čim krajšem času resor deloval v polni meri.

Tudi politika in stroka sta v odzivih na Fakinov odstop izpostavljali, da je novega ministra treba najti čim prej, saj da so izzivi v zdravstvu veliki, nekatere reforme pa nujne.

Dodatnih pojasnil o tem, zakaj se je Šarec odločil ravno za Šabedra, v kabinetu predsednika vlade ne dajejo. Kot so na kratko pojasnili v kabinetu, se je Šarec za Šabedra odločil, ker pozna sistem in je operativen. Je pa Šarec v minulih mesecih izrazil svojo podporo Šabedru. Ob 50-letnici ljubljanske otroške kirurgije novembra lani je o Šabedru denimo dejal, da "dokler bo tako delal, kot je delal do zdaj, bo imel njegovo zaupanje".