Šarec izgubil še enega ministra

Fakinov odstop skrbi sestre, zdravniki cinični

T.L, B.K.
8. 3. 2019, 14.04
Posodobljeno: 8. 3. 2019, 17.00
Deli članek:

Zdravniki razočarani nad koalicijo, v negi nad odstopom Fakina zaskrbljeni.

Bobo
Samo Fakin

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik, ki jo je odstop ministra za zdravje Sama Fakina presenetil, politikom in javnosti ob iskanju novega kandidata sporoča, da je zdravstvo zahteven resor, ki hitro potrebuje temeljite spremembe, poroča STA.

Novi minister bo moral dobro poznati zdravstveni sistem, je za STA navedla predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. Prav tako bo moral po njenih besedah sprejeti dejstvo, da brez močne podpore zdravnikov in drugih zaposlenih v zdravstvu ne bo mogoče niti izvesti zdravstvene reforme niti reševati nakopičenih težav iz preteklosti. Ob tem bo po njenih besedah potrebna odkrita podpora celotne koalicije. "Z odkrito podporo mislim na odsotnost fig v žepih," je sklenila.

Slovensko zdravniško društvo pa Fakinov odstop obžaluje, je po poročanju STA zapisal predsednik društva Radko Komadina. V društvu se po njegovih besedah zavedajo, da je to eden ključnih resorjev in da je bil dosedanji minister izpostavljen zelo velikim pritiskom in zahtevam.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman obžaluje odstop ministra za zdravje Sama Fakina. "Predvsem zato, ker smo v velikem pričakovanju ureditve položaja zdravstvene nege," je poudarila v izjavi za STA in izrazila upanje, da zaradi zamenjave ministra ne bo prišlo do prostega teka pri uvajanju nujnih sprememb.

Ažmanova je ob robu portoroškega zdravstvenega foruma opozorila, da se z urejanjem položaja v zdravstveni negi zelo mudi, saj so razmere kritične. "Za takojšnje ukrepanje ni več odloga, z vsakim dnevom izgubljamo," je dejala. Dodala je, da je za zbornico ena od prednostnih nalog sprejetje dokumenta o poklicnih aktivnostih in kompetencah.

"Začete dejavnosti zaradi zamenjave ministra ne smejo zastati. Pomanjkanje kadra v zdravstveni in babiški negi je več kot zaskrbljujoče. Potrebujemo neprestani dialog tako o kratkoročnih kot sistemskih ukrepih," je navedla Ažmanova. Izrazila je še upanje, da iskanje Fakinovega naslednika ne bo znova ustvarilo vakuuma v celotnem zdravstvu.

Minister Fakin je sicer danes predsednika vlade Marjana Šarca obvestil, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje prepočasi, zato odstopa s položaja. Fakin ostaja v bolniškem staležu, še naprej pa ga nadomešča državna sekretarka Pia Vračko.

STA
Predsednik FIdesa Konrad Kuštrin.

Zdravniki v obstoječi koaliciji ne vidijo posameznika, ki bi lahko naredil kaj dobrega

V zdravniškem sindikatu Fides pa so odstop ministra Fakina izrabili za kritiko aktualne vlade, ki da kljub obljubam "ni poskušala niti sanirati škode, ki je nastala s sprejemom sporne zakonodaje", sprejete v minulem mandatu. Ob tem so dodali, da v obstoječi koaliciji žal ne vidijo posameznika, ki bi lahko karkoli naredil v dobro zdravstvenega sistema.

Na vprašanje o Fakinovem nasledniku so v Fidesu zapisali, da ko spremljajo razmere, v obstoječi koaliciji žal ne vidijo posameznika, ki bi lahko karkoli naredil v dobro zdravstvenega sistema.