Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme, ki jo vodi Jelka Godec (SDS), je včeraj dopolnila sklepe, s katerimi je na svoji prvi seji v začetku februarja določila seznam prič ter gradiva, ki jih želi pridobiti.

Komisija bo tako na podlagi do zdaj prejete in pregledane dokumentacije dodatno od Nacionalnega preiskovalnega urada in Specializiranega državnega tožilstva zahtevala dokumentacijo v zvezi s postopki, ki jih morebiti vodijo zoper določene osebe, ki jih bo komisija obravnavala kot priče.

Protikorupcijska komicija

Kot so sporočili iz DZ, bo komisija obenem na ustavno sodišče naslovila zahtevo za pridobitev informacije, v kateri fazi je pritožba podjetja Bunc kardiologija zoper zahtevo preiskovalne komisije iz prejšnjega mandata za predajo dokumentacije. V zvezi z Bunc kardiologijo pa bo za dokumentacijo zaprosila tudi protikorupcijsko komisijo.

Prav tako bo preiskovalna komisija zaprosila za vpogled v spise v zvezi s postopki, ki naj bi bili vodeni na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani v povezavi s kirurgom Robertom Blumauerjem. Poslanke in poslanci so sicer na včerajšnji seji sprejeli tudi dopolnitev dokaznega sklepa v zvezi z zaslišanjem prič.

Koliko je prič

Komisija je ugotovila, da nekateri organi, ki so jih zaprosili za posredovanje dokumentacije, te do roka niso oddali. Dokumentacijo je komisija pričakovala včeraj. Če je ne bo prejela, jih bo pozvala, da to storijo v roku petih dni. Če tudi po tem roku od organov komisija ne bo prejela dokumentacije, pa bo opravila zaseg dokumentacije.

Predsednica preiskovalne komisije je ob tem ugotovila, da so se na poziv preiskovalne komisije hitro in učinkovito odzvali zdravniki. Člane komisije pa je danes pozvala tudi k pomoči pri vzpostavitvi stika z Igorjem Gregoričem, saj je bil eden izmed glavnih akterjev pri vzpostavitvi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB). Stika z njim po uradno pridobljenih podatkih namreč komisija ni mogla vzpostaviti.

Parlamentarna preiskovalna komisija je sicer na prvi seji prvega februarja določila 57 prič, s katerimi bo opravila pogovor in podala informacijo, katero gradivo v zvezi z otroško kardiologijo bo zahtevala od 19 pravnih in fizičnih oseb.