1. VIOLETA BULC

Najvplivnejša ženska je evropska komisarka Violeta Bulc, ki vodi enega izmed pomembnejših resorjev. »Prometni sektor je med najpomembnejšimi gospodarskimi panogami EU, saj skupno ustvari 548 milijard evrov bruto dodane vrednosti v gospodarstvu in predstavlja več kot 11 milijonov delovnih mest v Evropi,« je zapisano na spletni strani komisije. Proračun za promet znaša 24 milijard evrov. Po februarski javnomnenjski raziskavi Vox populi je Violeta Bulc na četrtem mestu na lestvici priljubljenosti politikov.

2. ALENKA BRATUŠEK

bratusek obrez
STA
Alenka Bratušek

Predsednica vladne Stranke Alenke Bratušek in ministrica za infrastrukturo razpolaga s tretjim največjim ministrskim proračunom. Pod njenih okriljem se bo letos razdelilo 844 milijonov evrov. Nekdanja predsednica vlade, ki so jo nekateri leta 2014 po neuspeli kandidaturi za evropsko komisarko že odpisali, v pretežni družbi moških še vedno uspešno krmari na političnem parketu. Prevzela je zahteven resor, katerega del je tudi projekt drugi tir, ki se je za nekatere že pokazal kot poguben.

3. TATJANA BOBNAR

Tatjana Bobnar
STA
Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar.

Prva ženska, ki je prevzela krmilo slovenske policije. Tatjana Bobnar, ki je svojo dozdajšnjo kariero v celoti posvetila modri uniformi, se je kot kriminalistka zaposlila kmalu po osamosvojitvi, leta 1993. Po 16 letih dela je postala namestnica generalnega direktorja policije. Vodenje policije, sicer kot vršilka dolžnosti, je prevzela oktobra 2018, mesec dni kasneje pa je prevzela funkcijo generalne direktorice policije. Policiji se je pridružila »zaradi želje delati dobro in preganjati slabo«. Do zdaj ji je več kot očitno šlo odlično.

ilka štuhec
Mediaspeed
Ilka Štuhec

4. ILKA ŠTUHEC

Borka, ki kljub težavam s poškodbami ne popušča niti za milimeter, je najmlajša na lestvici najvplivnejših žensk. Jeseni leta 2017, tik pred začetkom sezone, se je hudo poškodovala in je bila zaradi strgane prednje križne kolenske vezi na tekmah v svetovnem pokalu odsotna 20 mesecev. Tri mesece po vrnitvi v smučarsko karavano je prva v zadnjih 30 letih, ki je obranila naziv svetovne prvakinje v smuku. Nasmejana Štajerka je uspešno nasledilo kraljico belih strmin Tino Maze.

5. ALENKA ERMENC

sheman
STA
Načelnica generalštaba SV Alenka Ermenc

Brez prve slovenske generalke Alenke Ermenc bi težko sestavili lestvico najbolj vplivnih žensk v Sloveniji. Katere države članice severnoatlantskega zavezništva imajo na čelu vojske žensko? Le Slovenija. Na področju, ki je še pred dobrim desetletjem veljalo za klasičen moški poklic, je Ermenčeva za seboj pustila vse pripadnike in tudi pripadnice Slovenske vojske. Za slednje prav gotovo lahko predstavlja vzor, da spol ob primerni zagnanosti in sposobnosti ne more biti ovira za pot na vrh.