O vladi in njenem delu

Janša o "sendvič vladi" in "nenavadnem" stališču Ljudmile Novak

T.L./STA
7. 3. 2019, 12.36
Posodobljeno: 7. 3. 2019, 12.39
Deli članek:

Po njegovih besedah skuša vlada "z delitvijo denarja javnemu sektorju, koritnikom in sociali ter z javnomnenjskim napihovanjem zapolniti ogromno vrzel legitimnosti".

Bobo
Janez Janša, predsednik SDS

Prvak SDS Janez Janša je v oceni vladnega predloga davčnih sprememb kot napako ocenil povečevanje trajne obremenitve javnih financ, vezano na netrajne vire, medtem ko so nekateri predlagani koraki v smeri razbremenitve dela pozitivni.

"Prav in pravično je, da plače tudi v javnem sektorju zmerno sledijo gospodarski rasti. Dodaten denar pa bi morali nameniti predvsem nagrajevanju boljšega dela in rezultatov, razbiti uravnilovko in plačevanje po papirju. Nikakor pa ni smiselno trajnih pravic vezati na netrajne vire. Prav to pa ta vlada počne, hkrati zaradi višjih stroškov dela pri varstvu starejših, v vrtcih in šolah ter drugje povečuje obremenitev najbolj ranljivih skupin državljanov, občinam pa pomembno znižuje razvojna sredstva," je Janša opozoril v pogovoru za današnjo izdajo Demokracije.

Po njegovih besedah skušajo "z delitvijo denarja javnemu sektorju, koritnikom in sociali ter z javnomnenjskim napihovanjem zapolniti ogromno vrzel legitimnosti".

Šarčevi dobili pičlih 13 poslancev

"Vlado namreč vodi stranka, ki je na volitvah v DZ junija lani dobila pičlih 13 poslancev, na lokalnih volitvah oktobra pa je bila celo popolnoma poražena. Tudi SDS je leta 2012 sestavila vlado kot druga stranka, a je imela 26 poslancev in ne 13. Demokratični deficit Marjana Šarca je ogromen, zato toliko kontaminiranega zraka v napihnjenih balonih režimskih medijev," je dejal Janša.

Ob tem se je dotaknil tudi zadnjih predsedniških volitev in dejal, da če bi v drugem krogu izvolili Šarca, danes ne bi imeli komične "sendvič vlade". "Zagotovo bi na tisti funkciji poraženec naredil manj škode, kot jo dela na sedanji," je ocenil. Ugotavlja, da demokratično volilno telo ne razmišlja en korak naprej.

Vzroke, da SDS ni bila tako uspešna na predsedniških volitvah, kot je bila na parlamentarnih, vidi še v tem, da gre za drug sistem volitev, pa tudi, da je težko prepričati sposobne in kredibilne ljudi h kandidaturi za predsednika države. "Mnogih funkcija zaradi njene protokolarne narave ne zanima, drugi se bojijo medijskega umora. Tretji predolgo oklevajo z odločitvijo," je naštel in dodal še četrti razlog: "Medtem ko se leva stran vedno poenoti in zna nastopiti tudi taktično z dvema kandidatoma, na demokratični strani različne lovke in vplivi to preprečujejo."

O "nenavadnem stališču" Ljudmile Novak

Glede visoke javnomnenjske podpore, ki jo stranki LMŠ kažejo različne ankete, je ocenil, da "javnomnenjsko napihovanje LMŠ" služi delno pripravam na evropske volitve. Glede teh je dejal še, da so se sam in vodstvo Evropske ljudske stranke (EPP) trudili spodbuditi SLS in NSi k skupnemu nastopu na volitvah, a je "žal NSi skupni nastop zavrnila". Pri tem pa je kot izjemno "nenavadno" označil stališče Ljudmile Novak, da je država pomembnejša od človeka. 

Na vprašanje, ali lahko pride do predčasnih volitev, ki bi jih strici iz ozadja sami sprožili, zdaj ko je Šarec tako "priljubljen", pa je dodal, da predčasne volitve bodo, vendar jih težko organizirajo prvo leto mandata. 

Na vprašanje, ali bo prišlo do premikov naprej, pa je dejal, da so premiki mogoči, potrebni in nujni. "Ni vprašanje, ali bo do njih prišlo, vprašanje je samo čas oziroma cena, ki jo vsi državljani plačujemo zaradi zamujenih priložnosti in strateških napak, ki jih vpoklicani vojaki levice delajo bodisi iz neznanja bodisi ker so pripravljeni storiti vse za to, da so nekaj mesecev ali let virtualne ekscelence". 

Prelomna točka, na kateri bo prišlo do strateških premikov, pa bo po njegovi oceni vprašanje vrednot. "Slovenija je na pragu časa 'bistrenja'," je dejal. Ob tem je še izpostavil, da je SDS za demokracijo in proti vsakemu totalitarizmu.