Slovenija

Vpitje o "mrežah lažnih novic": konec predvolilnih televizijskih soočenj?

T.L./STA
7. 3. 2019, 08.06
Posodobljeno: 7. 3. 2019, 08.12
Deli članek:

Politični agitatorji se na vse pretege trudijo, da bi v splošno zavest ljudi vcepili idejo, ki ustreza njihovim političnim in gospodarskim interesom, in sicer da je večina ameriških televizijskih mrež pristranskih in lažnih do republikanske stranke. Bodo Američani pred volitvami 2020 ostali brez televizijskih soočenje kandidatov? Malo verjetno.

Profimedia
Ameriška demokratska stranka odpovedala soočenja kandidatov na Fox News, Trump pa na vseh ostalih televizijah.

Nacionalni odbor ameriške demokratske stranke je v sredo odpovedala soočenja kandidatov za predsedniške volitve prihodnje leto na televiziji Fox News, češ da je televizija pristranska in tesno povezana z republikanci oziroma ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Trump je v odzivu napadel vse druge televizije in sporočil, da se ne bo udeležil nobenega soočenja kandidatov v njihovem prenosu.

ZDA imajo tri velike kabelske televizije z informativnim programom 24 ur na dan. To so Fox News, ki je na strani republikancev, MSNBC, ki je na strani demokratov in CNN, ki skuša najti sredino, a jo Trump označuje za levo.

Trumpovo nenehno vpitje o lažnih in pristranskih medijih

ZDA imajo tudi velike televizijske mreže NBC, ABC, CBS in Fox, ki so doslej v času predsedniških kampanj lahko gostile in vodile soočenja kandidatov. Do vstopa Donalda Trumpa v politiko so vse televizije razen morda MSNBC, ki se je oblikovala kot protiutež konservativni Fox News, veljale za nepristranske. Od Trumpa naprej so za republikance in Trumpove volivce vse televizije razen Foxa lažne in pristranske, skupaj s časniki, kot sta New York Times in Washington Post.

Razkrili povezave "prijazne" Fox News s Trumpom in njegovo vlado

Demokrati so ugotovili, da se jim ne izplača izgubljati časa s televizijo Fox News, ki je propagandni aparat Trumpa in republikancev. Oči jim je odprlo poročanje revije New Yorker o neprimernem razmerju televizije s Trumpom in njegovo vlado. "Zaradi tega smo sklenili, da ta televizija ne more organizirati poštenega in nevtralnega soočenja naših kandidatov," je sporočil predsednik demokratske stranke Tom Perez.

Trump je v odzivu tvitnil, da je to v redu, ampak bo potem storil enako z "mrežami lažnih novic" in radikalno levičarskimi demokrati v času splošne kampanje. To je potem, ko stranki izbereta vsaka svojega kandidata. Pri republikancih za leto 2020 ne bo demokracije, ker se je vrh stranke odločil, da bo podporo stranke užival le Trump.

Trumpova grožnja pomeni, da se lahko zgodi, da pred predsedniškimi volitvami v ZDA prihodnje leto ne bo televizijskih soočenj kandidatov.

Televizija Fox News je izrazila užaljenost zaradi demokratske košarice in zagotavlja, da je lahko nepristranska.