Pustna povorka

FOTO: Na Ptuju več deset tisoč glava množica, med kurenti tudi Pahor

S.R./STA
3. 3. 2019, 16.07
Posodobljeno: 3. 3. 2019, 18.05
Deli članek:

Tradicionalno 59. Kurentovanje na Ptuju je danes doživelo vrhunec z mednarodno karnevalsko povorko, ki si jo je v sončnem in spomladanskem vremenu znova prišlo ogledati približno 45.000 ljudi.

STA
Na Ptuju množičen obisk mednarodne pustne povorke.

Na čelu povorke je bil 17. princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski, ki so mu sledile številne domače in tuje maske na čelu z domačimi kurenti. Letošnja povorka je potekala po nekoliko spremenjeni trasi, saj je mestna tržnica zaradi obnove že kar nekaj časa gradbišče, na osrednjem prostoru pred mestno hišo, pa so si jo ogledali tudi številni povabljeni gostje, med njimi predsednik republike in častni pokrovitelj letošnjega Kurentovanja Borut Pahor

STA
Na Ptuju množičen obisk mednarodne pustne povorke.

Ob številnih tradicionalnih skupinah in maskah s širšega ptujskega območja, kot so pokači, orači, piceki, kopjaši in ploharji ter likov iz nekaterih drugih slovenskih krajev, so na Ptuj znova prišle nekatere gostujoče skupine iz tujine. Prišla je skupina Lachera iz italijanskega mesta Rocca Grimalda, predstavile so se Sirene iz čeških Šlapanic, Slovaško je zastopala skupina Sitnan iz Banske Štiavnice, Avstrijo pa Faschingsgiled iz Beljaka. Iz Srbije sta letos prišli skupini Palčkov iz Vrnjačke Banje in Feniksi iz Šabca, Črno goro je predstavljal Ogenj iz Budve, Hrvaško pa Monade iz Supetarja. Prve zvezde povorke pa so bili seveda kurenti, katerih obhodi so že od predlani vpisani v Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Danes se jih je zbralo okoli 800, ki se kljub visoki temperaturi in debelemu kožuhu niso vdali. 

STA
Na Ptuju množičen obisk mednarodne pustne povorke.

Hvalnica pomladi

Po besedah predsednika Zveze društev kurentov Vlada Hvalca so občutki po tako veličastnem dogajanju posebni, še posebej je izpostavil petkove nočne obhode kurentov, kar je tudi tisti del njihove dejavnosti, ki je zaščitena pod okriljem Unesca. 

"Nova dimenzija festivala se kaže tudi skozi dejstvo, da sta med gosti danes predsednik evropske federacije karnevalskih mest Lars Algell in predsednik Pahor, tudi naš častni pokrovitelj. V povorki je bilo več kot 800 kurentov, kar pomeni, da je več kot 4000 zvonov pelo hvalnico pomladi, za katero vidimo, da smo jo pravzaprav že priklicali," je povedal vodja organizacijskega odbora Branko Brumen

Nad dogajanjem je bil zelo navdušen tudi Algell, ki je bil sicer na Ptuju že lani, ko je v času povorke snežilo, zdaj pa je bil presenečen nad skoraj že poletnim vremenom. "Ptujski karneval, ki je pod Unescovo zaščito, je res nekaj posebnega, zato sem zelo vesel, da sem lahko tukaj," je dejal prvi mož organizacije evropskih karnevalskih mest, ki si je v soboto ogledal še pustni karneval v Šoštanju. 

STA
Na Ptuju množičen obisk mednarodne pustne povorke.

Z obiskom povorke in letošnjega Kurentovanja na sploh je zelo zadovoljna tudi direktorica Zavoda za turizem Ptuj Katja Gönc, ki je dejala, da odziv ljudi presega njihova že sicer visoka pričakovanja. Obiskovalci iz Slovenije in tujine so si po njenih besedah lahko ogledali skoraj 2500 etnografskih in karnevalskih mask, kar kaže na to, da je vredno priti na Ptuj, kjer se odvijajo izjemne zgodbe. 

Sicer pa se z današnjim vrhuncem dogajanja pustni čas na Ptuju še ne končuje. Že v ponedeljek bo tam potekalo veliko karnevalsko srečanje vrtcev in šol, Kurentovanje pa se bo končalo v torek s pokopom pusta, ko Ptujčani vselej s svojimi obveznostmi zaključijo že opoldne.