Potrebujejo pomoč

Šokirani starši: zavarovalnica ne bo dala za Galovo operacijo

P.K.
1. 3. 2019, 20.00
Posodobljeno: 2. 3. 2019, 14.59
Deli članek:

Petletni deček iz Štajerske nujno potrebuje operacijo obeh rok, a se trenutno glede tega precej zapleta. Kot je videti, jo bodo morali njegovi starši financirati sami. Jim lahko pomagamo?

osebni arhiv
Pomagajmo Galu do operacije v Ameriki.

Galova mamica Nataša Vrbnjak Šteflič nam je povedala, da ima fantek diagnozo synostosis radioulnaris bill, ki pomeni abnormalnosti, to je deformacije v povezavi s kostmi na rokah, kar dečku otežuje premikanje teh udov. 

»Zelo težko obrača rokice, tako da jih ne more uporabljati tako kot mi, zdravi ljudje. Težko jih obrača, zravnati jih ne more. Zaradi tega so mnoga opravila zanj velik izziv. Tudi pri pisanju, saj bo šel v šolo, ne vemo, kako bo,« pravi Nataša.

Sami so šli v akcijo

Deček sicer že nekaj let obiskuje ortopeda na polikliniki v Ljubljani, pred tem pa je bil v samoplačniški oskrbi v Mariboru. »Za samoplačniško obravnavo smo se odločili, ker smo želeli, da stvari hitreje stečejo, da dobi diagnozo,« je povedala fantkova mama. Opozorila je na dejstvo, da jim nihče izmed specialistov, ki so obravnavali Gala, ni dal informacije, da je pri takšni diagnozi mogoče pomagati.

»Če se ne bi sama angažirala; informacije sem namreč iskala vsepovsod, ne bi vedela, da obstajajo strokovnjaki, ki lahko pomagajo sinu. Ko sem izvedela, da v Ameriki izvajajo operacijo, ki bi Galu lahko koristila, smo dobili novo upanje. Že pred tem smo preučevali tudi možnost za poseg na Dunaju, vendar tam niso zagotovili, da bi se dečku po operaciji stanje sploh lahko izboljšalo. Specialisti v ZDA pa pričakujejo, da bi deček lahko doživel izboljšanje,« je povedala Nataša Vrbnjak Šteflič.

Tožili so jih

Petletnika bi operiral doktor Dror Paley, ki ima zasebno kliniko na Floridi v ZDA in je pomagal že številnim otrokom tudi iz Slovenije, vendar tega posega Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ne bo plačal. Lani januarja so družini namreč prošnjo za financiranje zdravljenja Gala zavrnili, a se je ta na odločitev pritožila. Poskusili so še enkrat, vendar znova neuspešno; prošnja je bila že drugič zavrnjena. Nato so jih čez čas le povabili na pregled in jim odredili zdravljenje v tujini, »a spet ne v Ameriki, kar bi bilo za Gala najbolje«, nam pojasni sogovornica. Ker jim ZZZS nikakor ne ugodijo, so predvčerajšnjim zoper njih vložili tožbo.

Stroške ima sicer družina Vrbnjak-Šteflič že zdaj zelo visoke; pregledi, vožnje, delovne in fizioterapije, pravna pomoč, jezikovni prevodi izvidov za tujega zdravnika mesečno nanesejo kar nekaj, zato družina potrebuje podporo. Sredstva, ki jim jih boste lahko, po svojih zmožnostih, namenili naši bralci, pa bodo romala tudi na tisti kupček, ki bo Galu omogočil operacijo, ki stane 100 tisoč evrov.

Družini Vrbnjak Šteflič lahko pomagate s prostovoljnimi prispevki na TRR račun SI56 0510 0702 8800 587 (Nataša Vrbnjak Šteflič, Zg. Duplek 104a, 2241 Sp. Duplek).