Hudi očitki

Potrjeno: zaradi nadlegovanja preiskujejo slovenskega sodnika

S.R./STA
1. 3. 2019, 13.26
Posodobljeno: 1. 3. 2019, 13.35
Deli članek:

Na Sodišču EU v Luxembourgu so potrdili, da so sprožili notranjo preiskavo glede obtožb proti slovenskemu sodniku na tem sodišču Miru Preku. Gre za obtožbe zaradi domnevnega nadlegovanja sodelavke.

Bobo
Prek je zagotovil, da je zadevo pripravljen kadar koli razčistiti, a "v enem civiliziranem okviru".

Miro Prek se poteguje za nov mandat za sodnika na splošnem oddelku tega sodišča in je trenutno v postopku potrjevanja v državnem zboru. Podrobnosti preiskave na sodišču niso želeli komentirati. Zadevo jemljejo resno, tovrstne preiskave namreč niso pogoste. Dokler krivda ni dokazana, pa velja domneva nedolžnosti, poudarjajo viri pri sodišču. 

O zgodbi je prva poročala Televizija Slovenija, za katero je Prekova nekdanja sodelavka napovedala, da bo zadevo prijavila policiji. Predsedniku splošnega sodišča EU pa je v četrtek poslala tudi uradno pritožbo. Predložila je fotografije, ki naj bi dokazovale domnevno fizično nasilje sodnika, in tonske posnetke sestankov s sodelavci, ki naj bi jih posnel brez dovoljenja, je poročala nacionalna televizija. 

"Nesporazum"

Sodnik, ki trenutno zaključuje svoj drugi šestletni mandat na sodišču v Luxembourgu, je očitke zanikal v sredo na predstavitvi v predsedniški palači. Zagotovil je, da je zadevo pripravljen kadar koli razčistiti, a "v enem civiliziranem okviru". 

Povedal je, da gre po njegovem vedenju za nekdanjo sodelavko v njegovem kabinetu, s katero sta se pred leti za kratko obdobje "čustveno povezala", nato pa ugotovila, da je šlo za "nesporazum". "Ta nesporazum smo moja soproga, jaz, soprog te gospe in gospa sama leta 2015 odpravili in zadeva je bila zaključena," je dejal. Tudi zato ga preseneča, da zadeva prihaja znova na dan in to ravno v trenutku njegove kandidature. 

O očitkih je sicer tudi on obvestil predsednika splošnega oddelka Sodišča EU in Sodišča EU, ki sta ga po njegovih besedah v njegovih prizadevanjih in kandidaturi podprla. Dogovorili so se tudi, da bodo skušali zadevo razčistiti in rešiti v internih postopkih. 

Sodelavci presenečeni

Sodnikovi sodelavci v kabinetu, ki so vezani na njegov mandat, so prav tako izrazili presenečenje nad obtožbami in zatrdili, da v kabinetu vlada dobro vzdušje, je poročala TV Slovenija. 

Predsednik republike Borut Pahor je Preka in strokovnjaka za mednarodno pomorsko pravo Marka Pavliho za kandidata za sodnika na splošnem oddelku Sodišča EU izbral med desetimi kandidati in ju predlagal DZ v izvolitev. Mandatno-volilna komisija DZ je predlog na četrtkovi seji potrdila kot ustreznega, parlament pa ga bo predvidoma potrjeval prihodnji teden. 

Iz LMŠ so za TV Slovenija v četrtek sporočili, da so se pojavile nove okoliščine in da bodo opravili ponovno razpravo ter se odločili glede podpore Preku. Matjaž Han iz SD pa je povedal, da imata oba podporo, da gresta lahko v DZ, potem pa se bodo odločali tudi na podlagi novih dejstev. 

Pahor pa je medtem že v sredo ocenil, da oba kandidata izpolnjujeta visoka strokovna merila za opravljanje funkcije. Dodal je, da prej ni dobil nobenih zadržkov ne s strani sodnega sveta ne vlade, ki sta ga predlagali. Končno besedo pa bodo imeli poslanci, je povedal za nacionalno televizijo.