Vse bo znano v ponedeljek

Šarec "sendvičarju" Krajčiču: Če ne bo odstopil, bo težko še član LMŠ

T.L./STA
1. 3. 2019, 13.17
Posodobljeno: 1. 3. 2019, 14.59
Deli članek:

Najprej je podal odstopno izjavo, ki bi jo zdaj umaknil, ker je bila njegova odločitev za odstop prezgodnja oz. prenagljena.

Bobo
Darij Krajčič

Odziv Marjana Šarca: Če Krajčič ne bo odstopil, bo težko še član LMŠ.

Veliko prahu je dvignilo priznanje poslanca Liste Marjana Šarca Darija Krajčiča, ki je dejal, da v imenu družbenega eksperimenta iz trgovine odkorakal s sendvičem, ker da ga nihče ni upošteval.

Krajčič je nato ponudil odstop, ki ga je premier Marjan Šarec sprejel, zdaj pa očitno Krajčiču nekaj ne da miru, saj razmišlja o umiku odstopne izjave. To je Krajčič danes povedal za STA in Dnevnik. Odločil se bo do ponedeljkove seje DZ, ko je predvidena seznanitev z njegovim odstopom.

Odločitev za odstop prenagljena

Kot je danes povedal Krajčič, je bila njegova odločitev za odstop prezgodnja oz. prenagljena. Pojasnil je okoliščine, ki so se odtlej spremenile. Po njegovih navedbah se je pokazalo, da v njegovem "eksperimentu", za katerega priznava, da je bil neprimeren, ni šlo za krajo.

"Za krajo morajo biti izpolnjeni še drugi pogoji, med drugim mora biti izkazan naklep, namen, da se okoristiš, da tajiš, da ne plačaš," je povedal in zatrdil, da vseh teh elementov v njegovem dejanju, ko je iz trgovine odnesel sendvič in ga pozneje tudi plačal, ni bilo. Te okoliščine so ga privedle do razmišljanja, ali bi morebiti odstopno izjavo umaknil. To možnost ima do ponedeljka do 12. ure, ko je na dnevnem redu seje DZ seznanitev z njegovim odstopom. O tem bo temeljito razmislil, je pojasnil.

Po njegovem dejanju s sendvičem je poslanska skupina LMŠ pričakovala njegov odstop, je povedal Krajčič, a obenem zatrdil, da pa zdaj poslanska skupina oz. nihče nanj ne pritiska, pač pa je svoboden pri svoji odločitvi. Če se bo odločil ostati poslanec, še ne ve, ali bo ostal v poslanski skupini največje vladne stranke ali ne. Spomnil je, da ga iz poslanske skupine nihče ne more vreči. "Kako bi to naprej naredil, ne vem, ker bi bilo odvisno tudi od poslanske skupine, kako bi me sprejela in razumela," je pojasnil. Možnost je, da se umakne med nepovezane poslance.

Povedal je, da ima pri svojem razmišljanju o tem, ali naj ostane poslanec ali ne, ene in druge zagovornike, na koncu pa je to njegova odločitev. Vsa sporočila s terena in tudi iz njegovega volilnega okraja so po njegovih navedbah dejansko pozitivna. Kot je dejal, ga podpirajo in ocenjujejo, da je bila njegova poteza prenagljena, češ da so dobro delali in so dobri obeti tudi za naprej, zato bi bilo škoda, če odide iz DZ.

Dodal je, da ga tudi na cesti ustavljajo in nihče ni rekel karkoli zoper njega v smislu kraje sendviča, pač pa so mu izrazili podporo. "A če bi bil pri mojem dejanju izkazan element kraje, ne bi imel nobenega pomisleka, da bi vztrajal pri odstopni izjavi," je poudaril Krajčič.

V LMŠ molčijo, odzval pa se je Šarec

V poslanski skupini LMŠ za zdaj zadeve ne komentirajo, premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je že povedal, da bo Krajčič težko še član LMŠ, če ne bo odstopil.

In kaj se je dogajalo v nenavadni epizodi s sendvičem, za katero je javnost izvedela sredi februarja? Krajčič se je iz parlamenta odpravil v trgovino po sendvič. "Čakam tam pri pultu, kjer so se trije ljudje pogovarjali med seboj. Zagotovo sem čakal tri minute," je pojasnil in dodal, da ga niso videli oziroma upoštevali. "Kot da sem tam 'luft'," je bil slikovit. "In potem sem se odločil, da bom preveril njihov sistem kontrole, če kaj odneseš iz trgovine. Prvič v življenju sem to naredil. Šel sem lepo ven in nihče ni pritekel za mano, nihče ni tulil. Torej tudi tam, kjer imajo vse pod video nadzorom in ne vem, kaj še vse, gre tu in tam kaj skozi," je pojasnil. Kot je razbrati iz videoposnetka seje odbora DZ za kmetijstvo, na kateri je Krajčič naredil "samoprijavo", so poslanci in drugi udeleženci seje Krajčičevo pripoved pospremili s smehom.