Dvojna napaka

Šok: "To niso moji zdravniški izvidi!"

Žiga Kariž
27. 2. 2019, 19.40
Posodobljeno: 27. 2. 2019, 19.46
Deli članek:

Bolnišnica Topolšica je našemu bralcu po pregledu poslala izvide, od katerih jih le polovica dejansko pripada njemu, druga polovica pa drugi osebi.

Arhiv Bolnišnice Topolščica
Storjene napake Bolnišnica Topolšica ni javila uradu informacijske pooblaščenke.

Bralec
Izvid s podatki dveh različnih pacientov.

V naše uredništvo je pred dnevi poklical bralec I. Ž. iz Dobrne in nam potarnal, da je po pregledu v Bolnišnici Topolšica dobil izvide s podatki, od katerih jih le del pripada njemu, ostalo pa drugemu pacientu. »Ko sem začel brati izvide, sem bil hudo presenečen, saj sem prebral, da naj bi že 40 let kadil 20 cigaret dnevno in da občasno uživam alkohol. Poleg tega naj bi imel 92 kilogramov in bil visok 176 centimetrov. Jaz ne kadim, ne pijem, imam 105 kilogramov in sem visok 187 centimetrov,« nam zaplet opiše I. Ž. in doda: »Ko sem izvid bral še naprej, je v delu, kjer je zapisano mnenje zdravnika, navedeno, da pri gospodu S. ugotavljajo motnje dihanja med spanjem. Jasno je postalo, da sem prejel izvide neke druge osebe.«

Manjša napaka?

I. Ž. je o nepravilnostih obvestil bolnišnico in prosil za popravljen izvid, a so ga odpravili s pojasnilom, da gre le za manjšo napako, s katero se mu ni treba preveč obremenjevati. No, I. Ž. je bil drugačnega mnenja in je zgrožen nad odnosom bolnišnice poklical v naše uredništvo. »To je uradni dokument in na podlagi le-tega je odvisno moje nadaljnje zdravljenje. Iz majhne napake lahko hitro nastane velika, plačal bom pa jaz s svojim zdravjem,« se je upravičeno jezil.

Velika malomarnost 

Da ne gre zgolj za majhno napako, se je strinjala tudi zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore: »Najmanj, kar je, gre tu za veliko malomarnost.« Po njenem mnenju bi morala bolnišnica napako nemudoma odpraviti, saj gre izvid tudi v centralni register pacientovih podatkov in lahko nato do njega dostopajo zdravniki, ki imajo za to pooblastila. A ob nevšečnostih, ki jih lahko tak napačen izvid povzroči za našega bralca, nas je zastopnica pacientovih pravic opozorila še na en vidik zapleta. »Gre za kršenje določb o varovanju osebnih podatkov. Vaš bralec nikoli ne bi smel videti podatkov nekoga drugega.«

Potrebna samoprijava

Bralec nam je pojasnil, da so ga le uro po tem, ko je o zapletu obvestil ministrstvo za zdravje, klicali iz bolnišnice in mu obljubili popravljen izvid. 

Poklicali smo tudi v urad informacijske pooblaščenke, kjer so nam razložili, da gre dejansko za hud prekršek. »Vsako napako, ki se primeri, nam morajo organizacije javiti. Bolnišnica bi se morala samoprijaviti, osebo, ki so ji posredovali podatke, pa obvestiti, da mora izvid uničiti in ga ne sme deliti naprej,« so nam povedali. Čeprav gre v omenjenem primeru za izredne podatke, kot so zdravstveno stanje, krvna slika in diagnoza, sankcije niso nič strožje kot pri drugih kršitvah uredbe o varstvu osebnih podatkov. »Vedno preverimo, kako je do prekrška prišlo. Ali gre za sistemsko napako ali zgolj za človeško napako, ki se lahko primeri vsakomur. Na podlagi preučitve vseh okoliščin primera se nato odločimo, kakšna bi lahko bila sankcija,« nam povedo v uradu informacijske pooblaščenke. Urad sicer glob še ne sme izrekati, a če bi jih lahko, bi Bolnišnica Topolšica morala plačati 4170 evrov kazni, globa pa bi doletela tudi odgovorno osebo.