Ohladitev: da ali ne

Nas bo še zajel mraz? Meteorolog odgovarja ...

T.L./STA
26. 2. 2019, 10.50
Posodobljeno: 26. 2. 2019, 10.56
Deli članek:

Letošnji februar pa kljub vsemu najverjetneje ne bo prinesel temperaturnih rekordov.

Profimedia
Tudi marca in aprila nas še lahko preseneti hladno vreme.

Letošnji februar, ki je bil v primerjavi s prejšnjimi leti nadpovprečno topel, še ni prinesel nobenih temperaturnih rekordov, kar se sicer do konca meseca še lahko spremeni. V četrtek bomo namreč pod vplivom še toplejšega zraka, je pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Zmerno ohladitev je mogoče pričakovati v začetku marca.

Temperatura se bo namreč v prvem tednu naslednjega meseca nekoliko spustila, vendar meteorologi prodora kakšnih večjih mrzlih zračnih mas ne pričakujejo. "Začetek marca bo verjetno precej skladen z dolgoletnim povprečjem," pravi Gregorčič.

Na vprašanje, ali lahko marca pričakujemo še kakšne večje ohladitve, odgovarja, da so te sicer vedno možne tudi v spomladanskih mesecih, vendar ponavadi niso dolgotrajne. "Tudi če v marcu temperatura pade pod ničlo, večjih posledic za vegetacijo verjetno ne bo. Bi pa več težav prinesle večje ohladitve v aprilu, kar pa je trenutno še nemogoče napovedati," je dejal.

Zaradi deževnega začetka februarja na mesečni ravni ne bo primanjkljaja padavin, smo pa trenutno v sušnem obdobju. "Po 10. februarju omembe vrednih padavin namreč ni bilo," je še pojasnil.

Konec tedna bosta zaradi močnega vetra sicer po vsej državi veljali oranžna ali rumena stopnja ogroženosti. Zaradi sušnega obdobja pa je povsod po Sloveniji velika požarna ogroženost v naravnem okolju, ki je velja od ponedeljka naprej, opozarja Agencija RS za okolje.