Sporna maketa drugega tira

Cerar: "Odločno zanikam navedbe o kakršnem koli nezakonitem financiranju stranke"

S.R./STA
22. 2. 2019, 17.03
Posodobljeno: 22. 2. 2019, 17.47
Deli članek:

V SMC bodo politično odgovornost za domnevna kazniva dejanja pri poslu z maketo drugega tira ugotavljali po končani kriminalistični preiskavi, je sporočil prvak stranke Miro Cerar. Z nekdanjim vodjo projekta in sedanjim okoljskim ministrom Juretom Lebnom sta opravila razgovor, Leben pa mu je ponovno zagotovil, da ni storil nič nezakonitega.

STA
Cerar pravi, da bodo politično odgovornost o maketi drugega tira ugotavljali po preiskavah.

Cerar je bil jasen, da je treba nepravilnosti v zvezi z maketo, do katerih je prišlo, dejansko razčistiti. "In prav to sem zahteval že kot predsednik vlade in to pričakujem tudi sedaj, v vlogi, ki jo opravljam," je dejal. "Razumem, da je namen policijske preiskave prav ta, da se zadeva razišče, in prav je, da pristojni organi to svojo nalogo čim prej opravijo do konca. Tu seveda govorim o kazenski odgovornosti," je še povedal Cerar in dodal, da bodo šele nato lahko ugotavljali tudi politično odgovornost. V današnji izjavi za javnost je ponovno izrazil obžalovanje, da je prišlo do napak pri poslu z maketo. Kot je dejal, je zanjo prvič izvedel od Lebna, ki je želel z maketo po vzoru drugih evropskih držav projekt drugi tir bolj nazorno predstaviti javnosti. 

"Danes sem glede politične odgovornosti opravil razgovor z ministrom Juretom Lebnom. Kot minister za okolje in prostor je eden najbolj učinkovitih ministrov v vladi. A govorimo o vodenju projekta drugega tira. V zvezi s tem mi je ponovno zagotovil, da ni storil nič nezakonitega. Verjamem, da ni zlorabil mojega zaupanja," je podaril Cerar. Prav tako je izpostavil, da "ne moremo človeka obsoditi, preden imamo dokaze".

Tožba

Pojasnil je tudi, da je do nepravilnosti prišlo tudi na strani izvajalca, ki je oddal ponudbo za izdelovanje makete. Kot dražji ponudnik je bilo sicer za izdelavo makete drugega tira izbrano podjetje Art Rebel 9, a je direkcija za infrastrukturo od pogodbe odstopila, ker ni prijavilo podizvajalca. Omenjeno podjetje je napovedalo, da bo zaradi razdrtja pogodbe tožilo državo. 

Tožba po Cerarjevi oceni sploh ni samoumevna, niti ne, da bo uspešna. Izvajalec je, kot je ponovil, storil kar nekaj nepravilnih korakov. "Je pa dejstvo, da se je takoj, ko se je ugotovilo, da je prišlo do nepravilnosti, odreagiralo in takrat izvajalci za maketo niso dobili nobenega izplačila," je še izpostavil Cerar.

Zanika kakršno koli nezakonito financiranje

Prvak stranke SMC se je dotaknil tudi namigov, da je šlo pri poslu z maketo za posredno financiranje njegove stranke prek agencije Futura. "Še posebej moram poudariti, da SMC nikoli ni poslovala z agencijo Futura, kar bo razvidno tudi iz vsake revizije računskega sodišča," je poudaril. "Odločno zavračam navedbe o kakršnemkoli nezakonitem financiranju stranke SMC," je bil jasen. 

Cerar je dejal, da je od prvega dne ustanovitve stranke vztrajal na njenem brezhibnem poslovanju. "Zato sem pravzaprav sploh vstopil v politiko, da odpravimo slabe prakse in uvedemo višje politične in druge standarde," je dodal. Glede predloga SDS, da parlamentarna preiskovalna komisija o domnevno nezakonitem financiranju SDS in njene volilne kampanje preiskavo razširiti tudi na SMC, je Cerar odvrnil, da ne ve, ali se parlamentarna preiskava lahko širi, če pa se lahko, pa naj se. "V SMC nimamo ničesar za skrivati," je poudaril.