Blizu dogovora

EU se med trgovinskimi pogajanji ne bo uklonila ameriškim grožnjam

S.R./STA
22. 2. 2019, 15.59
Posodobljeno: 22. 2. 2019, 16.02
Deli članek:

EU je blizu dogovoru končnega besedila mandata za trgovinska pogajanja z ZDA. Mandat bo med drugim jasno opredeljeval, da se unija ne bo pogajala pod grožnjo ameriških trgovinskih ukrepov in da se bodo pogajanja nemudoma prekinilače ZDA uvedejo nove carine, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

STA
Minister Počivalšek se je danes mudil na srečanju ministrov EU.

Zdravko Počivalšek se je v četrtek in danes mudil na neformalnem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v Bukarešti. Osrednji temi zasedanja sta bili modernizacija Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ter trgovinski odnosi med EU in ZDA. Minister je spomnil, da so trgovinska pogajanja z ZDA tudi za Slovenijo velikega pomena. "Na nas ta tema na prvi pogled nima velikega neposrednega vpliva, posredno pa ima ogromnega," je poudaril in spomnil, da je naše gospodarstvo na ameriškega navezano predvsem prek ostalih evropskih držav. 

EU je blizu dogovoru končnega besedila pogajalskega mandata. Države članice so se strinjale, da morajo biti vsi prihodnji sporazumi z ZDA v skladu s pravili WTO. "Trdno je treba ohraniti tudi mejne pozicije EU, kot so standardi EU ter nevključitev kmetijstva v obseg pogajanj," je poudaril minister. 

"Jasno je bilo tudi sporočilo, da pogajanja ne smejo potekati pod grožnjo trgovskih ukrepov ZDA. Mandat bo tako jasno predvideval, da bodo pogajanja ukinjena takoj, ko bodo uvedeni novi trgovinski ukrepi," je povedal Počivalšek. Prav tako bo v mandatu določilo, da se obstoječe ameriške carine na izdelke iz jekla in aluminija odpravijo pred zaključkom pogajanj. 

Med "premirjem" doseženega malo napredka

Na temo modernizacije WTO pa je Slovenija skupaj z ostalimi državami članicami Evropsko komisijo podprla v prizadevanjih za izboljšanje multilateralnega sistema in s tem njegovo večjo relevantnost v trenutnih izzivih. "Države članice se strinjamo, da je reševanje sporov in predvsem položaj pritožbenega organa največja prioriteta," je poudaril minister. Pritožbeni organ WTO, ki je sicer sedemčlanski, ima namreč trenutno samo še tri člane. "ZDA pa v veliki meri s takšnimi in drugačnimi akcijami onemogočajo, da se ta organ popolni," je še izpostavil Počivalšek. 

Ameriška Bela hiša je v nedeljo prejela poročilo ministrstva za trgovino o avtomobilski industriji, ki bi lahko služilo kot osnova za uvedbo carin na uvoz avtomobilov. Ameriški predsednik Donald Trump ima po prejemu poročila 90 dni časa, da se odloči o morebitni uvedbi carin. V preteklosti je ameriški predsednik zagrozil s 25-odstotnimi carinami na uvožene avtomobile in avtomobilske dele. 

Julija lani sta Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sicer dosegla dogovor o začasnem trgovinskem premirju, v obdobju katerega naj bi se obe strani vzdržali novih carin, dokler se pogajata o trgovinskih vprašanjih. V tej smeri je bilo doslej doseženega le malo napredka.