akutne okužbe

Največ zbolelih za gripo med predšolskimi otroci

B.K./STA
21. 2. 2019, 21.43
Deli članek:

Tedensko spremljanje gripe in drugih akutnih okužb dihal v letošnji sezoni 2018/2019, ki ga izvaja NIJZ, je pokazalo, da je bilo v sedmem tednu od 11. do 17. februarja število bolnikov z akutnimi okužbami dihal enako kot v tednu prej, prišlo pa je do zmernega porasta gripi podobne bolezni. Največ zbolelih je med otroci v predšolskem obdobju.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Glede na trenutne podatke obolevnosti za gripo in gripi podobno boleznijo je bil vrh obolevnosti v petem tednu od 28. januarja do 3. februarja," so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tudi v lanski sezoni 2017/2018 je bil vrh obolevnosti v petem tednu. Letošnja in lanska sezona sta po navedbah NIJZ primerljivi tudi po stopnji obolevnosti.

Testiranje na prisotnost virusov influence tipa A v sedmem tednu od 11. do 17. februarja je pokazalo, da se je močno povečal delež podtipa A(H3N2), ki je bil 61-odstoten. Pozitivni vzorci so izhajali iz vseh slovenskih regij. V sosednjih državah je podobna situacija kot pri nas. Prav tako skoraj vse države iz evropske regije poročajo o zaznavi virusov gripe.

Tudi v ZDA je gripa geografsko prisotna praktično povsod.

Cepljenje proti sezonski gripi je sicer dokazano najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe. V letošnji sezoni se je cepljenje začelo 1. oktobra. Cepiti se je smiselno do konca sezone, kar je običajno v marcu, včasih je upad že v februarju, zelo redke pa so sezone, ko je več primerov gripe tudi v drugi polovici marca.