Zavrnil že pet stanovanj

Napeti odnosi, napadi in pravde zaradi stanovanja

Janja Ambrožič / Štajerski tednik
22. 2. 2019, 06.45
Deli članek:

Invalid Jure Jurečič že od leta 2002 živi v stanovanju v Zdravstvenem domu Straža. Na ta način je takrat njegov stanovanjski problem rešila še velika novomeška občina. Odkar je Straža samostojna občina, se nesoglasja kar vrstijo.

J.A.
Ludvik Poljanec (leoi) in Jure Jurečič.

Spori med Jurečičem in občino so prišli tako daleč, da zdaj prvi državo toži za 1,27 milijona evrov.

Ta denar naj bi odtehtal strah, onemogočenje 24-urne uporabe dvigala (ko so ambulante v zdravstvenem domu zaprte, je dvigalo izključeno in mora hoditi po stopnicah), bolečine, diskriminacijo, neenake možnosti, zmanjšanje aktivnosti in kršitev osebnostnih pravic.

Zakaj toži državo?

V tem primeru Stražanu pri pravnih zadevah pomaga Ludvik Poljanec, Štajerec, ki pravi, da ni pravnik, a je dobro naštudiral zakonodajo in je tudi pooblaščenec na evropskem sodišču. Na vprašanje, zakaj Jurečič toži državo, in ne občine, je odgovoril: »Ker je občina del državne institucije, in če gre za državno institucijo, moraš tožiti državo, in ne občine. Tu je država odpovedala, po ustavi je dolžna skrbeti za starejše invalidne osebe, občina je samo izvršilni organ.«

Sodba še ni znana, je pa bilo iz povedanega na obravnavi, kjer smo bili tudi mi, razbrati, da bo novomeško sodišče najverjetneje odločilo, da država vendarle ni pravi naslov za to tožbo. Poljanec obljublja, da bosta z Jurečičem v tem primeru vložila pritožbo.

J.A.
Pred Zdravstvenim domom Straža je tudi med našim obiskom stal avtomobil varnostne službe.

Nadomestno stanovanje

Jasno je, da bi spor rešilo edino drugo stanovanje, primerno za invalida, a to vendarle ni tako preprosto. Občina naj bi mu jih ponudila že pet. »Vsa so bila neprimerna. Občina me je po tistem, ko je na sodišču izgubila tožbo, začela maltretirati z zaklepanjem dvigala. Namesto da bi našli primerno stanovanje, so me tožili,« je potarnal in omenil, da odkar je občina v zdravstvenem domu uredila vrtec (pred približno enim mesecem), nima nobenega miru več. Ljudje še steklenih vrat, ki njegovo stanovanje ločijo od vrtca in ambulante, ne zapirajo, zato mora poslušati vrvež.

Omenil je, da ve za primerno stanovanje v Podbrezniku v Novem mestu. »V novem bloku sta dve stanovanji, primerni za invalide, raven vhod imata, garažo in dvigalo.« Povedal je, da je s prejšnjo odvetnico občini predstavil ponudbo, kako bi prišel do enega od teh, a po njegovih besedah pristojni niti odgovorili niso.

Ko je odvetnik Občine Straža omenil, da Jurečič že nekaj časa niti najemnine ne plačuje, tega ni zanikal. »Prejšnji župan je mislil, da bo na sodišču zmagal, in mi je ukinil najemnino, zdaj me pa izsiljujejo. V moji pogodbi piše, da najemnino plačujem Zarji, potem so pa nehali pošiljati položnice,« je pojasnil.

V petih sodnih postopkih

Seveda smo se obrnili tudi na Občino Straža in tako smo izvedeli, da sta se od leta 2012 Jurečič in občina na sodišču znašla v petih postopkih. Prvega je sprožila občina zaradi odpovedi najemne pogodbe in izpraznitve stanovanja, sodišče ga je zavrnilo.

Leta 2015 je Jurečič zahteval 2100 evrov odškodnine, ker občina gradbišča med obnovo Zdravstvenega doma Straža ni primerno zavarovala in naj bi posledično utrpel več poškodb. Konec leta 2016 sta sklenila poravnavo, s katero se je občina zavezala plačati 1050 evrov odškodnine.

Leta 2018 je Jurečič sprožil tožbo za plačilo 168 tisoč evrov odškodnine zaradi diskriminacije in neenakih možnosti ter nezagotavljanja primernega stanovanja in s tem povzročene nepremoženjske in premoženjske škode. Sodišče je tožbeni zahtevek zavrnilo. Zadeva še ni pravnomočna, saj se je Jurečič pritožil na višje sodišče.

Lani je tudi Občina Straža vložila tožbo zaradi odpovedi najemne pogodbe in izpraznitve stanovanja. Prvostopno sodišče v Novem mestu je razsodilo, da je tožbeni zahtevek občine utemeljen, torej da se najemna pogodba odpove, Jurečič pa je dolžan izprazniti stanovanje v zdravstvenem domu, a sodba še ni pravnomočna, saj naj bi po informacijah občine Jurečič vložil pritožbo, ki pa je na občini še niso prejeli.

Zadnji postopek je opisan uvodoma.