Slovenija

Zaradi pasti za vidro sprožen inšpekcijski postopek

T.L./STA
20. 2. 2019, 19.15
Posodobljeno: 20. 2. 2019, 19.20
Deli članek:

Predsednik Ribiške družine Bled Samo Novak je v odgovoru na očitke povedal, da pasti niso kupili, da bi lovili vidre, temveč zato, ker so ugotovili, da jim v ribogojnici nekaj žre ribe.

Profimedia
Vidra

Past, ki so jo v začetku februarja v ribogojnici ribiške družine Bled zaradi suma lova na ogroženo vidro zasegli kriminalisti, naj bi bila po prvih pričevanjih res namenjena vidri. Kriminalisti elementov kaznivega dejanja sicer niso našli, inšpektorat za lovstvo pa vodi inšpekcijski postopek in išče kršitelja.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je v torek obvestilo javnost o najdeni pasti za lov na vidro na Bledu. Predsednik Ribiške družine Bled Samo Novak je v odgovoru na očitke povedal, da pasti niso kupili, da bi lovili vidre, temveč zato, ker so ugotovili, da jim v ribogojnici nekaj žre ribe. Dejal je, da na tem območju niso opazili nobene vidre, so pa ujeli nekaj mačk.

Na Inšpektoratu RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo so pojasnili, da jim je omenjeno zadevo v obravnavo odstopila policija. Iz dokumentacije je razvidno, da so opravili razgovor s predstavnikom blejske ribiške družine, ki je potrdil navedbe o tem, da je bila past nastavljena za vidro.

Namen nastavljanja pasti je bil, da ujeto vidro preselijo nižje ob reki Savi, ker jim je pokončala celotno vzrejno oziroma matično jato rib vrste lipan. Prav tako je povsem izpraznila potok od jezera do ribogojnice. Ribiči vidre sicer niso videli, so pa po sledeh in načinu umorjenih rib sklepali, da gre za vidro.

Podatka o tem, kdo je nastavil past in zakaj, policisti uradno niso podali, prav tako po posvetu z državno tožilko niso našli elementov kaznivega dejanja, so pa zadevo odstopili v nadaljnje reševanje Inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo zaradi suma prekrška po zakonu o divjadi in lovstvu.

Na podlagi prejetega odstopa omenjene zadeve in navedb v priloženi dokumentaciji je inšpektorat uvedel inšpekcijski postopek zaradi suma kršitve določil 24. točke prvega odstavka 44. člena zakona o divjadi in lovstvu, ki določa, da je pri lovu prepovedano uporabljati pasti stopalke in pasti, ki ne omogočajo selektivnega lova.

Postopek se nadaljuje z zbiranjem informacij o osebi, ki je nastavila past. "Ko bomo ugotovili kršitelja, bo proti njemu uveden prekrškovni postopek zaradi lova prosto živečih živali, ki niso divjad in se ne lovijo," so še pojasnili na inšpektoratu, ki spada pod okrilje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.