Ohladitev

Po fantastičnem vremenu zdaj manj obetavne novice

T.L.
20. 2. 2019, 18.14
Deli članek:

Precej se bo ohladilo, pri čemer je dobra novica to, da bo ohladitev prehodne narave in nas bo v začetku prihodnjega tedna v višinah spet dosegel toplejši zrak.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po odličnem vremenu z obilico sonca in visokimi dnevnimi temperaturami je očitno čas, da se počasi pripravimo na preobrat. "Konec tedna se bo prehodno kar precej ohladilo. Mi bomo na robu vremenskega dogajanja. Bolj pestro bo na jugu Evrope, snežilo bo lahko tudi na Siciliji, nekaterih grških otokih in delu severne Turčije," so na twitterju napovedali na Agenciji za okolje (Arso). 

Bo pa ponoči in v četrtek zjutraj delno jasno, ob morju in po nekaterih nižinah lahko nastane kratkotrajna megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, ob morju okoli 4 °C.  Tudi v četrtek bo delno jasno z več občasne koprenaste oblačnosti. Proti večeru se bo od severa oblačnost zgostila. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15 °C.

Petek pa ne bo več idealen: na zahodu bo delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Popoldne bo začel pihati okrepljen severovzhodni veter. Sobota bo precej jasna in vetrovna, na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, občutno pa se bo tudi ohladilo, napovedujejo an Arsu. V nedeljo bo sončno, veter bo oslabel.

Portal Neurje.si dodaja, da nas bo v soboto od severovzhoda dosegla prehodna ohladitev, a bo Slovenija le na njenem zahodnem robu. Najhladnejši zrak se bo namreč spustil iznad zahodne Rusije preko Ukrajine in Romunije proti Srbiji, Bolgariji in Grčiji. Višinska dolina s hladnim zrakom nad območjem Balkanskega polotoka bo posledica krepitve anticiklona nad Skandinavijo v naslednjih dneh, ki se bo nato hitro pomikal proti jugu in nad Poljsko v svojem središču dosegel zračni tlak med 1045 in 1050 hPa, kar so za območje Evrope izjemne vrednosti.

"Občutno hladnejši zrak bo pri nas od severovzhoda začel dotekati v noči na soboto. Pred njim se v petek lahko pojavi nekaj rahlih padavin, zlasti na severovzhodu države in na pregradah južne Slovenije. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.

Ker bomo le na zahodnem robu prodora hladnejše zračne mase, se bo v višinah najbolj ohladilo nad vzhodno Slovenijo, proti zahodu pa bo hladnega zraka vse manj. Na vrhu Pohorja (1400-1500 m) se bo v prosti atmosferi ohladilo do -10 °C, medtem ko bo v zahodnih Julijskih Alpah na enakih nadmorskih višinah ostalo topleje, predvidoma le nekaj stopinj pod ničlo. Po nižinah bodo čez dan temperature ostale nad ničlo, jutra pa so predvsem ob jasnem vremenu lahko precej hladnejša.  Ohladitev bo hitro mimo, saj nas bo v začetku prihodnjega tedna v višinah spet dosegel toplejši zrak. Vremenski vzorec z grebenom nad zahodno in srednjo Evropo se bo kot kaže nadaljeval tudi naslednji teden, kar pomeni stabilno in toplo vreme brez padavin."