Prešičkov naslednik

Kandidat za ministra: "Sam sem ponudil, da kandidiram za ministra"

T.L./STA
20. 2. 2019, 16.23
Posodobljeno: 20. 2. 2019, 17.13
Deli članek:

Kandidat SD za novega kulturnega ministra se predstavi ...

Bobo
Zoran Poznič

SD je novega ministra za kulturo iskala potem, ko je premier Marjan Šarec konec januarja sprejel odstop Dejana Prešička. Na nekdanjega ministra so leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar je zanikal.

V strankah so še previdni z vsebinskimi ocenami glede Zorana Pozniča, ki ga SD predlaga za novega kulturnega ministra. Večina v koaliciji zaupa izbiri SD, bodo pa pozorni na zaslišanju Pozniča v DZ. V DeSUS ga svarijo, da se zadev ne rešuje z dvigovanjem glasu in udarjanjem po mizi, ampak kulturno. Tudi v LMŠ pričakujejo, da bo v prvi vrsti človek.

SD je kandidata za novega kulturnega ministra predstavila ob 16. uri. 

Poznič je na predstavitvi dejal, da se je sam ponudil, da kandidira za ministra, saj želi nadaljevati Prešičkovo delo. Nadaljeval je, da ni "tiste sorte, ki bi povzdigoval glas, z argumenti lahko rešujemo probleme in potegnemo voz naprej". 

Pri Šarčevih od kandidata pričakujejo, "da bo človek"

Nekatere stranke so se na predlog SD glede novega ministra že odzvale, v večini strank sicer Pozniča ne poznajo.

Premier Marjan Šarec spoštuje izbiro SD, ki za novega ministra za kulturo. Kolikor mu je znano, so bili v lokalni skupnosti z delom Pozniča zadovoljni, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Predvideno je, da se bo Šarec v naslednjih dneh s Pozničem tudi pogovoril. Kdaj bo Šarec predlog kandidature za novega kulturnega ministra posredoval v DZ, bodo v kabinetu predsednika vlade povedali v prihodnjih dneh.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič je ocenil, da je SD v času, ki si ga je vzela za iskanje novega ministra za kulturo, opravila različne pogovore in izbrala kandidata, ki bo znal ministrstvo voditi naprej in izvesti projekte, ki jih je zastavilo prejšnje vodstvo. Na vprašanje, ali bodo torej Pozniča podprli ali mu še prisluhnili na zaslišanju, je odgovoril s pojasnilom, da sedanja vlada lahko deluje predvsem na zaupanju in medsebojnem spoštovanju.

"Zaupamo izbiri SD, seveda pa bomo na zaslišanju zastavili tista vprašanja, ki bodo po naših ocenah pomembna," je dodal Golubovič in dodal, da od Pozniča predvsem pričakujejo, "da bo človek".

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je v izjavi novinarjem v DZ spomnil na očitke nekdanjemu ministru za kulturo Dejanu Prešičku in napovedal, da bodo kandidata za novega ministra povprašali tudi glede odnosa do zaposlenih. "Nekaj se govori in piše, da bo dvignil glas," je pojasnil Jurša, a Pozniča vnaprej posvaril, da se zadev ne rešuje z dvigovanjem glasu in udarjanjem po mizi, pač pa na ustrezen in kulturen način, z dialogom.

Golubovič je povedal, da o Pozniču niso slišali nič podobnega, verjamejo pa v dialog, ki pa se ustvari na podlagi zaupanja in medsebojnega spoštovanja. "Ni pomembna funkcija, pač pa človek, ki funkcijo izvaja," je še poudaril. Tako tudi verjame, da je SD na podlagi vseh pogovorov ocenila, da je Poznič človek, ki bo znal urediti tudi odnose na ministrstvu, a to bomo po besedah Goluboviča še videli.

Jurša je sicer še slikovito dejal, da Poznič sodeč po življenjepisu pripada generaciji, ki bi ji morali zaupati. Kandidat je po njegovih navedbah izbira stranke SD in če so se tako odločili, temu v DeSUS ne bodo nasprotovali.

V SMC pozdravljajo novico, da se bo prazno mesto ministra za kulturo popolnilo, več o kandidatu pa bodo povedali po predstavitvi v DZ, so pojasnili. Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je v pisnem sporočilu navedla, da ni toliko pomembno ime ministra ali ministrice, ampak to, kaj dobrega bo naredil za naše umetnice in umetnike ter za razvoj slovenske kulture in družbe. "Naši ustvarjalci so vrhunski, imamo izjemno razvito tudi ljubiteljsko umetnost, in vsi ti ustvarjalci si zaslužijo dobrega ministra ali ministrico," je prepričana.

V SDS se bodo o kandidatu izrekli, ko bo zaslišan pred pristojnim odborom DZ, tudi v NSi in v Levici za zdaj predloga še SD ne komentirajo.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je v izjavi v DZ povedal, da Pozniča ne pozna in se bodo o podpori kandidaturi odločili po predstavitvi na pristojnem odboru DZ. Spomnil je, da je izbira kandidata v rokah SD, ki bo zanj tudi odgovarjala. Sicer pa Jelinčič obžaluje odhod nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička, ker je bil po njegovem mnenju dober in je želel zadeve na ministrstvu sčistiti, zato pa so ga, kot ocenjuje, tudi odstavili. Jelinčič upa, da bo novi minister imel enake namene ter ga ne bodo odstavili.

SD je novega ministra za kulturo iskala potem, ko je premier Marjan Šarec konec januarja sprejel odstop Dejana Prešička. Na nekdanjega ministra so leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar je zanikal.

V Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) kandidatu Pozniču priznavajo vodstvene sposobnosti in si želijo, da bi ostal do konca mandata. Trboveljskemu kulturniku in nekdanjemu politiku Alešu Guliču se zdi Poznič dobra izbira, v Asociaciji pa si želijo čimprejšnji začetek dela. 

Predsednik Glose Mitja Šuštar je dejal, da se je Poznič, ki ga sicer osebno ne pozna, kot direktor Delavskega doma Trbovlje (DDT) izkazal, o čemer so poročali tudi člani Glose, ki tam delujejo. "To kaže na to, da ima izkušnje z vodenjem, pripomb na njegovo delo pa nismo zaznavali. Če je znal Poznič voditi ta javni kulturni zavod, ni vrag, da ne bi uspešno vodil tudi kulturnega resorja," je menil. 

Na vprašanje, kaj bi potencialnemu novemu ministru svetoval, glede na to, da se je ob odstopu ministra Dejana Prešička pokazalo, da razmere na samem ministrstvu niso ravno rožnate, pa je Šuštar odgovoril: "Že večkrat smo dejali, da bi moral biti minister empatičen ter dober vodja. Tak vodja pa je tisti, ki motivira in ni tiran ter je sodelavcem za zgled. Ob tem mora znati prisluhniti in napraviti red, ko je to potrebno." 

Šuštar sicer meni, da kadri na ministrstvu za kulturo niso tako slabi, da ne bi dobro in kulturno delali. Postavil je primerjavo z nogometnim moštvom - "če moštvu ne gre, ne boš zamenjal vseh igralcev, zamenjal boš trenerja". Prepričan je tudi, da se bo novi minister zadeve lotil odgovorno ter da bo vzpostavil varno, zdravo in spoštljivo delovno okolje. 

Glosa Pozniču priznava vodstvene sposobnosti, v Asociaciji za čimprejšnje delo

Pri Glosi si želijo predvsem, da bi novi minister na področju kulture končno prepoznal samozaposlene, ki morajo kot delavci pridobiti vse pravice, ki jim pripadajo. Kandidatu za ministra želijo zdravja, da bo svoje poslanstvo lahko opravljal maksimalno kakovostno, ter vzdržljivosti, da bo na položaju ostal do konca mandata, saj se kulturni ministri po njihovem mnenju prehitro menjavajo.

Trboveljskemu kulturniku in nekdanjemu politiku Alešu Guliču se zdi Poznič zelo primeren kandidat za ministra za kulturo. Po njegovih besedah je Poznič usmerjen v prihodnost, obenem zna spoštovati preteklost. Razume težave ne le kulturnikov, ampak tudi okolja, v katerem kultura nastaja.

Poudaril je, da je Pozničev diapazon širok - pozna literaturo in glasbo ter, seveda, glede na svojo izobrazbo likovno umetnost. Obenem ima zelo jasno razvit socialni čut, kar je, kot je poudaril, pomembno za kulturniško srenjo. "To se mi v vseh pogledih zdi pametna izbira," je povedal Gulič in obenem izrazil obžalovanje, da bo Poznič zapustil kraj, kjer je "zadeve že pripeljal na neko zavidljivo raven". Gulič, ki je tudi predsednik sveta zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, katerega direktor je Poznič, je ob tem izrazil upanje, da bodo njegovi sodelavci to raven zmogli nadaljevati.

V društvu nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija pa so prepričani, da kultura s pogostim menjavanjem ministrov izgublja čas, zato je nujno, da novi minister čim prej nadaljuje z uresničevanjem nekaterih pozitivnih zavez v koalicijski pogodbi.

"Rebalans je bil nedavno na vladi potrjen in nujno je, da se z dvigom sredstev zagotovi zvišanje tudi za nevladni sektor oziroma ob tem pričakujemo, da bo ministrstvo naposled naslovilo tudi težave, ki so nastopile z lanskoletnim programskim in nedavnim projektnim razpisom. Ob dogajanju glede zadnjega smo dobili tudi zavezo, da se bo v kratkem zgodila evalvacija razpisov in pričakujemo, da bo slednje dejansko realizirano, hkrati pa, da bo evalvacija pripeljala do konkretnih pozitivnih sprememb razpisov in razpisnih mehanizmov in da ne bo služila zgolj za ustvarjanje iluzije dialoga," so zapisali v društvu.

Za samozaposlene v kulturi v Asociaciji pričakujejo, da se bo uredilo bolniško nadomestilo, da bo prišlo do reforme štipendijske politike in da bo uvedena karierna dinamika. Ministrstvo bo glede na zakon o nevladnih organizacijah moralo še letos zagotoviti tudi sistemsko financiranje vsebinskih mrež nevladnih organizacij v kulturi.

Nujno po njihovem mnenju je tudi, da se vzpostavi samostojna proračunska postavka za poklicne nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi in da v okviru tega pride do podvojitve sredstev. "Teče drugo leto, odkar smo brez nacionalnega programa za kulturo, prenoviti je potrebno krovno zakonodajo, naposled pa je zadnje dogajanje na ministrstvu razkrilo zaskrbljujoče medosebne odnose, ki posledično hromijo tudi samo kulturno in umetniško produkcijo, kar bo prav tako potrebno nasloviti," so še zapisali v Asociaciji.