Udarec po prstih

Pogodba za 64.500 evrov, pogodbena kazen 400 evrov?!

Mihael Korsika
20. 2. 2019, 20.15
Deli članek:

Minister za javno upravo je napovedal, da bo država zaradi zapletov na zadnjih lokalnih volitvah v povezavi z osveževanjem podatkov v spletni aplikaciji ministrstva od tehnološkega podjetja SRC uveljavljala odškodninsko kazen po pogodbi. Ta znaša do 400 evrov.

STA
Podjetje SRC pravi, da so pogodbo, vezano na volitve, izpolnili v celoti.

Do zapletov pri osveževanju izidov volitev je v drugem krogu prišlo predvsem v Kopru. Še okoli 22. ure, tri ure po zaprtju volišč, je po podatkih, objavljenih na spletnih straneh ministrstva za javno upravo, kazalo, da je zmagovalec županskih volitev v Kopru postal Aleš Bržan, ki naj bi imel več kot 1100 glasov prednosti pred Borisom Popovičem. Takrat je bilo preštetih že 99,99 odstotka glasov.

Slabo uro kasneje pa je koprska volilna komisija pojasnila, da so medtem prešteli še glasovnice predčasnih volitev, ki se jih je udeležilo 2715 upravičencev, in da je prednost Bržana pred Popovičem le še 12 glasov, a ti podatki na spletnih straneh niso bili osveženi vse do naslednjega jutra. Podizvajalci ministrstva so namreč prenehali osveževati spletne strani, ko so vse občine vnesle 99,99 odstotka glasov.

Zajem zaslonske slike
Težave z osveževanjem so se pojavljale po drugem krogu županskih volitev.

Tožba zaradi krnitve ugleda države

Minister za javno upravo Rudi Medved je v ponedeljek, torej dva meseca in pol od drugega kroga županskih volitev, napovedal, da bo ministrstvo od podjetja SRC uveljavljalo odškodninsko kazen po pogodbi. Gre za zelo simbolično kazen v višini do 400 evrov, posebno v luči, da je pogodba vredna 64.493,77 evra. Pogodbo je podpisal takratni generalni direktor Direktorata za informatiko Jurij Bertok, so sporočili z ministrstva.

Minister ob tem opozarja, da bi moralo podjetje v skladu s pogodbo zagotavljati navzočnost delavcev na sedežu ministrstva do prve ure ponoči. Vendar so ti »ob 22. uri presodili, da pa bi morda prizorišče zapustili, ker se po njihovem mnenju ne bo nič kaj presenetljivega več zgodilo«. Telefonsko številko so res pustili, a se nanjo niso odzivali, je minister dejal na novinarski konferenci, ki sicer ne izključuje  možnosti, da bo ministrstvo vložilo tudi tožbo zaradi krnitve ugleda države.

STA
Minister za javno upravo Rudi Medved je napovedal tudi možnost tožbe zaradi krnitve ugleda države.

Podjetje si namreč po njegovih besedah takšnega odnosa ne bi smelo privoščiti in bi moralo tudi v odnosu z državo ravnati visoko profesionalno. Če se bo podjetje, ki po besedah ministra krivdo zavrača s številnimi takšnimi in drugačnimi pojasnili, pisno opravičilo, morda ministrstvo tožbe sploh ne bo vložilo. Ker opravičila za zdaj ni, se ministrstvo z državnim odvetništvom dogovarja o tožbi. Ta bi bila po Medvedovih besedah bolj simbolična, saj želi država pokazati, da od dogovorjenih standardov ne bo odstopala in od tega ne pričakuje nekih vrtoglavih zneskov.

Za komentar na napovedane ukrepe ministrstva in zaplete z osveževanjem podatkov na zadnjih lokalnih volitvah smo povprašali podjetje SRC. Glede zapletov so sporočili, da zaradi pogodbenih obvez ne smejo razkriti podatkov ali dejstev, s katerimi smo se seznanili ob izvajanju pogodbe. »Menimo, da smo pogodbo v celoti izpolnili skladno z vsemi sprejetimi obvezami ter navodili in naših obvez ne nameravamo kršiti niti po opravljeni storitvi,« so poudarili v podjetju.

»Če naročnik ocenjuje, da v zvezi z našo izvedbo pogodbe obstajajo kakršnikoli razlogi za tožbo ali drug civilnopravni zahtevek, bi pričakovali, da bi o svojih zahtevah najprej obvestil pogodbenega partnerja. Ker nič takšnega nismo prejeli, izjav ministra ne moremo komentirati,« so še dodali.

Služijo milijone

Aplikacija Erar sicer razkriva, da je podjetje SRC od države v zadnjih 16 letih prejelo kar 176,8 milijona evrov. Samo v zadnjih štirih letih so dobili nekaj manj kot 41 milijonov. Po zadnjih podatkih, razvidnih iz spletne aplikacije Gvin, je imela družba SRC leta 2017 za 26,8 milijona poslovnih prihodkov, leto pa je zaključila s 633.400 evri dobička. Istega leta je SRC s posli z več proračunskimi porabniki od države dobilo 10,2 milijona evrov, še razkriva spletna aplikacija Erar.