Brez odgovorov

Je tehnologija 5G grožnja za naše zdravje in omogoča vohunjenje?

P.K.
21. 2. 2019, 06.45
Deli članek:

Zakaj je dialog med državo, ki implementacijo izvaja, in tistimi, ki jih skrbi sevanje 5G, tako slab oziroma sploh ne obstaja? Kaj so bistvene skrbi ljudi, ki se pojavljajo ob tej novi mobilni tehnologiji?

profimedia
Kot kaže Evropa mobilnemu omrežju pete generacije ne more »ubežati«.

Tudi naša država se pripravlja na prehod na mobilno omrežje pete generacije ali 5G, kar je oznaka za novo brezžično mobilno omrežje.

Bistvene prednosti nove tehnologije so večje količine prenesenih podatkov, še višje hitrosti za končne uporabnike, boljša odzivnost in možnost varnega brezžičnega povezovanja bistveno več naprav.

A javnost zdaj, ko se stvari v zvezi z implementacijo tehnologije premikajo vse hitreje, še bolj kot kadarkoli skrbi, kakšna tveganja za človeka in okolje predstavlja sevanje oddajnikov 5G. Odgovorov na to vprašanje namreč ni. Nekateri strokovnjaki poudarjajo, da sevanje ne bo nič večje, kot je bilo pri tehnologijah prejšnjih generacij. Menda bo celo manjše, precej pa je tudi takih, ki svarijo pred vplivi sevanja, ki menda med drugim povzroča tudi raka.

Kje so odgovori

Več povezanih Slovencev je že pred časom izpostavilo, da kar nekaj evropskih znanstvenikov svari pred nevarnostmi visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja brezžične tehnologije 5G, z očitkom, da se o tem v javnosti bolj medlo govori. To meni tudi stranka Za zdravo družbo.

arhiv
Mag. Gregor Kos, magister znanosti politologije pristojnim očita več stvari.

V njihovem imenu je magister znanosti politologije Gregor Kos že lani, ko smo pisali o uvajanju tehnologije 5G pri nas, povedal, da gre glavni očitek vsem pristojnim, ki projekt implementacije 5G vodijo v Sloveniji, »potiskajo« dalje, ne da bi se sploh sprožil dialog o vplivu sevanja oddajnikov 5G na človeka in okolje. »Zato si želimo neodvisnih študij, ki bi dale jasne odgovore o tem, kaj sevanje s tako visokimi frekvencami pomeni,« je izpostavil Kos, ki sicer ni proti razvoju tehnologije, želi si le, da bi vedeli, kakšna so morebitna tveganja, če obstajajo.

Pospešili so

Gregor Kos pravi še, da so zadnje dni močno razočarani, saj je vlada na nedavni seji sprejela Poročilo o podelitvi frekvenc za preizkušanje in prihodnjo rabo tehnologije 5G, kar pomeni, da bo z novimi strateškimi usmeritvami resornega ministrstva agencija lahko pospešila podeljevanje radijskega spektra za mobilne komunikacije in implementacijo tehnologije 5G v Sloveniji. »In to, kar ponavljam že veš čas, brez širše javne debate, ki bi jo sicer pričakovali,« je poudaril Kos.

Sogovornik nas je opozoril na še nekaj. Pravi, da se je kar naenkrat v slovenskem političnem prostoru začelo izogibati oznaki 5G in namesto tega uporabljati izraz odprta širokopasovna omrežja naslednje generacije, kar je zavajanje ljudi. »Zaradi pritiskov javnosti, saj je ta v zadnjem času slišala za kar nekaj znanstvenikov, ki pričajo o škodljivosti 5G, so načrtno izločili to oznako, da ljudje ne bi razumeli, kaj se dogaja. Ključen izsledek iz tega, čemur smo priča, je, da uporabnikom in njihovim pomislekom ni posvečena nikakršna skrb. Pravzaprav se želi javnost 'peljati' čim dlje od tem teme, zato se manipulira z izrazi in se jih menjuje, da vlada zmeda. V resnici pa gre za eno in isto stvar: nove besede uporabljajo za iste potencialno škodljive vplive.«

profimedia
Mobilno omrežje

Bodo zaradi 5G lažje vohunili

Gregor Kos je še povedal, da je Evropski parlament vsem državam članicam EU izdal zavezujočo obvezo, da najmanj eno mesto v državi omogoči implementacijo tehnologije 5G. »Torej se vse ključne odločitve sprejemajo v Bruslju, mi smo bolj kot ne nemočni. Pri vsem tem mi je edino žal, da naši poslanci državljanov Slovenije ne seznanjajo s tako pomembnimi zadevami,« je Kos izjavil za konec.

A skrb je še ena, nanaša pa se na vohunjenje. Američani so prepričani, da bi mobilno omrežje 5G, ki je v domeni podjetja Huawei, ki je vodilni proizvajalec opreme mobilnih omrežij prihodnje generacije, lahko prestavljalo boljše možnosti za vdore in vohunjenje, čeprav dokazov o zlonamernem delovanju enega večjih kitajskih podjetij še nimajo. Američani trdijo, da bi si lahko prek Huaweijeve opreme kitajske oblasti zagotovile dostop do kritične infrastrukture po svetu, potencialno bi to omogočilo vohunjenje za tujimi vladami, pa tudi za posamezniki, ki bi jih utegnili zanimati iz kakršnegakoli interesa.