Pregled

Ali je ponudba mobilnih storitev konkurenčna?

Z.F.
19. 2. 2019, 20.50
Deli članek:

Če je bilo nekoč preprosto izbrati mobilni telefon in operaterja ter skleniti naročniško razmerje, danes žal ni več tako. Ponudbe so precej podobne, zneski pa precej različni.

Dreamstime
Predplačniška ponudba je primerna za uporabnike, ki uporabljajo mobilne storitve le za klicanje in pošiljanje sporočil.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so med pregledom ponudbe mobilnih storitev v Sloveniji ugotovili, da je njihova kakovost dobra, pa tudi cene mobilnih storite glede na to, kaj za svoj denar potrošniki dobijo, so dovolj ugodne. Opazili so, da operaterji v zadnjem času povečujejo količino podatkovnega prometa v paketih, kar je s stališča digitalnega napredka vsekakor vredno pohvale, a bojijo se, da bi to lahko postal izgovor za prihodnje podražitve mobilnih paketov, na katere je večina uporabnikov pogodbeno vezana (najbolj pogosto za dve leti).

Prehodi niso tako preprosti

Trg mobilne telefonije je razdeljen med šest ponudnikov, prehodi med operaterji pa so zaradi vezave z nakupom pametnega telefona ali drugih ugodnosti manj številni, kot bi morali biti, da bi učinkovito kaznovali neprimerne poslovne poteze, poudarjajo na ZPS. Preprosta zamenjava v primeru sporne menjave pogojev ali cene v času trajanja vezave namreč ni mogoča in potrošnikom povzroča dodatne stroške. Poleg tega množično kupovanje telefonov pri operaterjih negativno vpliva na ponudbo na trgu, predvsem cene, ki predolgo ostanejo na isti ravni kot v času, ko je telefon prvič prišel na trg. V tujini zato modele, ki so stari nekaj mesecev, lahko kupite za precej nižjo ceno.

Kaj dobite za približno petnajst evrov?

Preverili smo štiri ponudnike mobilnih storitev, pri katerih nas je zanimalo, kaj dobite za sklenjeno naročnino okoli 15 evrov. Pri operaterju A1 vam ponujajo paket A1 GO! S za 15,99 evra na mesec. Paket vsebuje neomejeno uporabo klicev, SMS- in MMS-sporočil v Sloveniji in Evropi ter državah, ki spadajo v Evropski gospodarski prostor (EEA). Vključuje tudi 30 GB, od tega do 7,5 GB prenosa v podatkov v EU in EEA. Pri operaterju Telekom vam ponujajo paket Neomejeni A za 16,99 evra na mesec. Paket vsebuje neomejene klice, SMS- in MMS-sporočila v vsa slovenska omrežja in državah območja EU-tarife ter 15 GB prenosa podatkov v Sloveniji in državah območja EU-tarife. Pri operaterju Telemach lahko za 17 evrov sklenete paket Še več. Paket vsebuje neomejene klice, SMS- in MMS-sporočila v mobilnem omrežju Telemach in ostalih slovenskih omrežjih ter omrežjih EU/EEA v času gostovanja, 50 GB prenosa podatkov v Sloveniji in 6,5 GB prenosa podatkov v EU/EEA. Operater HoT.si vam za 14,99 evra ponuja neomejene klice in SMS-sporočila v vsa slovenska omrežja ter 50 GB prenosa podatkov. Med gostovanjem v EU vključuje 300 brezplačnih minut in SMS-sporočil ter 4,10 GB brezplačnega prenosa podatkov.