Potrdili

Zakaj manjši dvig pokojnin od načrtovanega

G.G./STA
19. 2. 2019, 11.08
Posodobljeno: 19. 2. 2019, 12.18
Deli članek:

Svet pokojninskega zavoda je na današnji seji namreč potrdil redno uskladitev pokojnin za 2,7 odstotka.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bo za isti odstotek uskladil tudi dodatek za pomoč in postrežbo ter invalidnine za telesno okvaro, kjer ni bilo povišanja vse od varčevalnega zakona iz leta 2012 naprej, je danes povedal Andraž Rangus iz Zpiza.

T. i. zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni znesek za vse z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, bo po tokratni uskladitvi znašala malenkost pod 531 evri. To je približno 14 evrov več od veljavnega zneska, ki je malenkost več kot 516 evrov, je novinarjem povedal generalni direktor zavoda Marijan Papež.

Pri redni februarski uskladitvi v skladu s pokojninskim zakonom upoštevajo 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače v preteklem letu v primerjavi s povprečno bruto plačo leto prej ter 40 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov v istih obdobjih.

Pokojninska blagajna bo za tokratno uskladitev pokojnin in nadomestil namenila dodatnih 22,8 milijona evrov, na letni ravni pa 136,9 milijona evrov. Za tokratno uskladitev dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnin pa bo šlo 0,5 milijona evrov, medtem ko bo na letni ravni treba izplačati tri milijone evrov.

V razpravi na današnji seji sveta zavoda je Anka Tominšek iz Zveze društev upokojencev Slovenije spomnila, da so v načrtu zavoda za letošnje leto predvideli, da bo februarska uskladitev 2,8-odstotna. "Zakaj takšna sprememba?" jo je zanimalo. Takšne spremembe po njenih besedah v javnosti namreč "ne vlivajo zaupanja" v Zpiz. Generalni direktor Papež pa je pojasnil, da je bila rast bruto plač v lanskem letu nekoliko manjša od načrtovane pri pripravi načrta zavoda.

Rast povprečnih pokojnin počasnejša od rasti povprečnih plač

Branko Pintar iz Sindikata upokojencev Slovenije pri svobodnih sindikatih je opozoril, da je rast povprečnih pokojnin počasnejša od rasti povprečnih plač. Pri spreminjanju pokojninske zakonodaje bodo zato v sindikatu po njegovih napovedih zahtevali spremembe, da bi bilo usklajevanje pokojnin bolj odvisno od rasti plač. V sindikatu po njegovih besedah pričakujejo tudi, da bo upokojencem vrnjen znesek, za katerega so jih prikrajšali interventni posegi v rast pokojnin v zadnjih letih.

Generalni direktor Papež je pri tem spomnil, da se je znesek, za katerega so bili prikrajšani, že zmanjšal z lanskoletno izredno uskladitvijo v višini 1,1 odstotka. Še manjši pa bo po napovedani izredni uskladitvi konec letošnjega leta, ki bo po napovedi vlade znašala 1,5 odstotka.

Sicer pa je opozoril, da je letošnje leto "ugodno". Pokojnine se bodo namreč tako kot lani povišale dvakrat, a bo odstotek višji kot lani. Februarja lani je redno povišanje namreč znašalo 2,2 odstotka, izredna uskladitev aprila lani pa 1,1 odstotka.