ZZZS

Kdo manipulira s številkami v zdravstvu?

Ž.K.
18. 2. 2019, 20.15
Deli članek:

Mladi zdravniki opozarjajo, da ZZZS pri svojih izračunih uporablja pomanjkljivo statistiko in nevarno znižuje standarde.

Bobo
Minister za zdravje Samo Fakin meni, da stanje v zdravstvu ni alarmantno.

Zdravniki in minister za zdravstvo so se hitro znašli na nasprotnih bregovih. Medtem ko zdravniki trdijo, da je sistem tik pred zlomom, minister javnosti predstavlja podatke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki naj bi dokazovali, da možje in gospe v belem pretiravajo in da je prostora pri zdravnikih še dovolj. Zdravniške organizacije ministra vabijo, naj pride na teren in preveri, kakšno je stanje, a medtem minister sklicuje tiskovne konference in na njih predstavlja številke, ki naj bi dokazovale, da je vse v najlepšem redu. Če kje slučajno ni, pa še bo.

Zdravnikov dovolj?

Tako so v Zdravstvenem domu Kranj pred desetimi dnevi javnost obvestili, da so njihovi zdravniki polno obremenjeni in ne bodo več sprejemali novih pacientov. ZZZS je hitro pokazal drugačne podatke in podprl svojega bivšega direktorja z informacijo, da je v Kranju 12 od 48 zdravnikov takih, ki ne smejo odklanjati bolnikov. Bolnika lahko namreč odkloni le zdravnik, ki doseže 1995 glavarinskih količnikov. Ob tem so izpostavili, da je v vsej Sloveniji 42 odstotkov zdravnikov, ki morajo sprejemati nove bolnike.

STA
ZZZS s številkami podpira svojega bivšega direktorja.

Kdo mora sprejeti bolnika?

Trenutna ureditev predvideva, da lahko pacienta zavrne zdravnik, ki že presega povprečni glavarinski količnik. Ta se izračuna tako, da se število ljudi, ki so se odločili za določenega zdravnika, pomnoži s količnikom, ki je določen glede na to, iz katere starostne skupine prihaja pacient. Torej, starejši ko je pacient, več obravnave potrebuje, višji je količnik. Povprečni glavarinski količnik je trenutno pri 1995. Povprečje se trenutno računa za področje celotne Slovenije, na ZZZS pa naj bi že pripravili predlog, po katerem bi se računali količniki na posamezen zdravstveni zavod in bi paciente lahko zavračali le še tisti, ki bodo imeli količnik deset odstotkov nad povprečjem posameznega zavoda.

Številke in realnost

Ministrstvo za zdravje in ZZZS sta torej z roko v roki pripravila številke, ki kažejo, da zdravniki lahko delajo še več. Če bo tako, kot si želi minister, bodo tisti, ki bodo delali več, tudi dobili več denarja. In če bodo nekateri sprejemali paciente krepko prek povprečja, se bo to dvignilo, tako pa bodo morali vsi delati več. A zdravniki opozarjajo, da so številke ZZZS precej varljive in ne odražajo dejanskega stanja. Na facebook strani Mladi zdravniki smo tako lahko prebrali zapis, ki zadeve osvetli še z drugega zornega kota. Pravilo, po katerem morajo tisti, ki ne dosegajo povprečja, obvezno sprejemati nove paciente, naj bi bilo slabo. Povprečje se namreč neprestano viša iz dveh razlogov: vse manj je zdravnikov in prebivalstvo je vse bolj staro. Realno povprečje naj bi bilo celo veliko višje, okoli 2400, nekateri zdravniki pa ga zelo težko dosegajo. Razlike med številkami, s katerimi operira ZZZS, in zgoraj zapisanimi naj bi nastale, ker ZZZS v svojo statistiko enakovredno vključuje tudi mlade specializante, zdravnike in zdravnice na začetku kariere, celo zdravnike, ki sploh nimajo opredeljenih bolnikov, specialiste medicine dela in športa, zdravnike, ki delajo izključno na urgenci, ter tudi tiste, ki so na daljšem bolniškem ali porodniškem dopustu.

Odmik od varnosti

Kot opozarja omenjeni zapis, so bili »strokovni normativi za kakovostno in varno obravnavo, sprejeti v preteklosti, postavljeni na 1500 glavarinskih količnikov«, česar danes ne dosega le 13,7 odstotka slovenskih zdravnikov. Višanje glavarinskega povprečja in igranje s številkami se torej lahko kaj hitro sprevrže v igranje z življenji pacientov in potrpljenjem zdravnikov.