Z ramo ob rami z junakom

»Podpis Luke Dončića na vsako slovensko zastavo!«

Andrej Miljković
15. 2. 2019, 17.00
Deli članek:

Odprava približno stotih slovenskih navijačev se je včeraj zvečer začela vračati proti domovini, odšla pa je z najbolj polnimi srci in najlepšimi mogočimi vtisi.

A.M.
Doživetje je bilo enkratno.

Verjetno ste v edinstvenih posnetkih videli že veliko tega, kar se je Slovencem ob velikem finalu dogajalo v dallaški dvorani, kjer so se srečali in družili z Luko Dončićem. Mi pa lahko le upamo, da bomo z besedami znali prikazati tisto neopisljivo, iz našega zornega kota, ki ne bi mogel biti bolj (za)kulisen, bolj neposreden, bolj priviligiran. Izvolite, dodatna in prav posebna izkušnja bi morala biti zagotovljena. 

Slovenski navijači navduševali Američane

V malodane filmskem drobovju dvorane American Airlines Center ni bilo napetosti, še manj negotovosti. Če je Luka obljubil, je obljubil. Dallaški Mavericksi pa so tako ali tako že dolgo dogovorjeni z organizatorji množičnega slovenskega prihoda v Teksas, da bodo naredili vse za to, da bi navijači prišli na svoj račun. »Vse je pripravljeno,« je čisto mirno razlagala vodja za stike z javnostjo v klubu, ki ima s podobnimi stvarmi kar nekaj izkušenj. V preteklosti so imeli v svojih vrstah zelo pisano zasedbo in imeli opraviti s številnimi skupinami iz Nemčije, pa tudi – med drugim – iz Mehike, Kitajske, Portorika. Pravijo, da jih nobena ni tako presenetila in navdušila kot slovenska, nobena ni pustila takšnega pečata na tribunah in v ameriških medijih. Vse veste o tem, kaj je na srečanju s Portlandom storila televizijska mreža Fox, ki je imela prste vmes pri predvajanju Zdravljice in je iz vsega skupaj naredila globalni spektakel. No, ko je to videla konkurenca, pa so šle stvari tako daleč, da je največji gigant med ameriškimi TV giganti poslal posebno ekipo s sedeža v New Yorku, da se je v Dallasu ukvarjala zgolj in samo s fenomenom obiska slovenskih navijačev. Pred mikrofon so postavili slovenskega novinarja, slovenske navijače, za projekt odgovorne pri Dallasu, in ker so za podobnimi zgodbami letali tudi ostali ameriški mediji, se tudi po tem kriteriju ni moglo končati drugače, kot se je. 

A.M.
Slovenski navijači so zasedli tribune dvorane American Airlines Center.

Oprijemljiva mističnost

No, predvsem pa se ni moglo končati drugače, ker tega ne bi dovolila ne Dallas ne Luka. Na vse pretege sta prepričevala, da je na tekmi s Portlandom res vskočila višja sila, ki je prestavila že za tedaj predvideno druženje, in že pred časom je postalo jasno, kako iskreno mislita. V zgodnjih urah slovenskega sredinega jutra pa je vsa ta iskrenost udarila z dogodkom, za opisovanje katerega bi si morali izmisliti kaj drugega kot zgolj besede. Te so premalo, te ne znajo in ne zmorejo pričarati, te so tako majhne in uborne. Ko je proti dvorani stopil eleganten, spoštljiv in odločen ameriški policist velikega formata ter strumnega koraka, so se začele dogajati stvari, ki so v neki povsem drugi sferi, povsem drugi realnosti. Stvari, ki ste jih videli, o katerih boste brali, a bi jih morali doživeti, da bi začutili njihovo brezmejnost, spoznali edinstvenost in v srcu nosili vso nerealno, a vendar oprijemljivo mističnost. 

A.M.
Luka Dončić si je vzel čas za neumorno podpisovanje dresov in obeležij.

»Luka, radi te imamo« in šov v tunelu

Luka je stopal za policistom. Že nekaj minut po tekmi, na kateri se mu je tako nadrealistično izmikal trojni dvojček, je bil svež in urejen. Kot da bi svežina kar sama od sebe prihajala ob spoznanju, da je bilo to zadnje srečanje tekmovalnega značaja pred nekajdnevnim oddihom, ki ga v ligi NBA prinese le kultni All Star. Luka bo sicer – več o tem na naslednji strani – zaigral na tekmi vzhajajočih zvezd ter zabaval sebe in druge na tekmovanju v košarkarskih spretnostih. Njegov korak je bil zato dopustniški. Odgovoril je na več vprašanj, kot je bilo predvideno. In ob najočitneje razumljivem dejstvu, da ni mogoče podpisati niti po enega artikla vsakomur s to željo, kaj šele vseh mogočih dresov in obeležij, ki so jih navijači prinesli s seboj za svoje sorodnike, prijatelje, znance, sodelavce in tiste znane oportuniste, ki so v kovček porinili dres, pred tem pa jih mesece ni bilo na spregled. Luka je podpisoval, kolikor je lahko, se celo upiral svojim šefom za to področje in prispeval svoj maksimum. Nad tunelom je skupina slovenskih navijačev do Luka poskušala spraviti slovensko zastavo in 19-letnik se je na to odzval sijajno. Zastavo je ob vzklikih 'Luka, radi te imamo' spoštljivo spravil s tega visokega balkona, jo ob navdušenju ameriških novinarjev in gledalcev podpisal ter jo enako spoštljivo vrnil presrečnim rojakom. »To je nekaj najlepšega, kar sem kadarkoli videl. Poseganje v državne simbole na tak način je po navadi sporno, toda tale poseg je bil nekaj prečudovitega, kar bi morali uzakoniti. Kar vidim v teh dneh, je, da bi moral biti Luka podpisan na vsaki slovenski zastavi,« je razmišljal po ameriško ganjen novinar televizijske hiše NBC.