Pod "nož"

Kje bodo našli 200 ovac?

E.M. / Štajerski tednik
16. 2. 2019, 20.20
Deli članek:

Prihodnje leto bo Društvo rejcev drobnice Haloze praznovalo okrogli dve desetletji delovanja, ob jubileju bo državno prvenstvo v striženju ovac potekalo v Cirkulanah.

Wikipedia
Velik izziv bo že zagotoviti dovolj ovac.

Državno tekmovanje bo prihodnje leto nosilo že 23. zaporedno številko, a ga bodo prvič pripravili v Spodnjem Podravju. Organizator bo Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, društvo rejcev drobnice bo soorganizator, prvenstvo pa bo spremljala tudi državna razstava plemenskih ovac in koz. Predsednik haloškega društva rejcev drobnice Ivan Hemetek je razkril, da so priprave na državno prvenstvo že v teku: »Datum še ni določen, prireditev bo predvidoma septembra 2020 v Cirkulanah.«

Šteje tudi odnos

Državno prvenstvo v striženju ovac vsako leto poteka v dveh kategorijah: v ročnem striženju s škarjami in v striženju z električnimi škarjami. Strokovna komisija meri predvsem čas striženja, vendar ocenjuje tudi kakovost striženja, šteje število vreznin in upošteva odnos do živali; zaradi neprimernega ravnanja z ovcami lahko tekmovalca tudi diskvalificira.

Arhiv svet 24
Tekmovalci bodo strigli tako ročno kot strojno.

Hitre roke

V predtekmovanju vsak tekmovalec postriže po pet ovac, najboljša dva se uvrstita v finale. V finalu tekmovalci ostrižejo po osem ovac, najboljši med njimi v manj kot minuti … Na prvenstvu v Cirkulanah pričakujejo okoli 20 do 25 tekmovalcev v obeh kategorijah, pa tudi lepo število radovednežev. »Za tekmovanje bomo potrebovali okoli 200 ovac, že to bo organizacijski zalogaj,« je priznal Hemetek. Prvenstvo v Cirkulanah bodo obenem tudi kvalifikacije za svetovno prvenstvo v striženju ovac (organizirajo ga vsaki dve leti); najboljši strižci ovac z vsega sveta se bodo leta 2021 pomerili na še neznani lokaciji.