Škode niso priznali, grozili so mu še z izvršbo

Ogorčen in obupan kmet Janko: ni problem znesek, gre za odnos in princip

Vida Božičko / Štajerski tednik
16. 2. 2019, 07.49
Deli članek:

Janko Kiseljak iz Gerečje vasi je ogorčen nad delom zavarovalnice. Večkrat je prijavil nastalo škodo zaradi toče na njegovem kmetijskem zemljišču, a cenilec škode ni prišel ocenit.

Štajerski tednik
Janko Kiseljak je ogorčen nad odnosom zavarovalnice.

Čeprav se odkupna cena pese zaradi sladkorne krize niža, se še vedno giblje okoli 33 evrov za tono. Na hektar zemljišča lahko kmetje pridelajo 50 ton pese.

Kmet Janko Kiseljak iz Gerečje vasi se je ogorčen in obupan s svojo zgodbo obrnil na nas. Maja lani ga je presenetila toča in mu oklestila pridelek. Njivo s sladkorno peso je imel zavarovano v sklopu skupinskega zavarovanja Zadruge Kooperativa Kristal prek Agro zavarovalnice. »Ko je toča oklestila moj pridelek, sem klical na zavarovalnico. Obljubili so mi, da bodo prišli pogledat in ocenit škodo, vendar nikogar ni bilo,« je jezno povedal Kiseljak. Klical jih je še večkrat, vendar žal dokazov za to nima, saj ni poslal elektronske pošte. Po nekaj neuspelih poskusih se je zato obrnil na Zadrugo Kristal in oni so nato pisno, prek elektronske pošte, prijavili nastalo škodo zavarovalnici. Tudi po tem na Kiseljakovo zemljišče ni bilo nobenega cenilca.

Zavarovalnica: Toče pri Kiseljaku ni bilo

Na Agro zavarovalnici so odgovorili, da je škodo prijavil prepozno. »Za gospoda Kiseljaka smo po elektronski pošti prejeli prijavo škode 5. junija za škodni datum 2. junij 2018. V tem času v okolici, kjer ima zavarovane površine, toče ni bilo. Toča je takrat škodo povzročala po Goričkem. Po splošnih pogojih velja navodilo, da mora oškodovanec škodo prijaviti v štirih dneh od dneva nastanka. Torej tudi če je bilo mišljeno, da se prijavi škoda za 2. maj, je bila sporočena prepozno,« je pojasnil direktor slovenske podružnice Agro zavarovalnice Benjamin Schlauer. Po mnenju zavarovalnice se neurje na Kiseljakovem zemljišču sploh ni zgodilo. »V maju toča ni uničevala pridelka. Sploh pa ne na površinah, ki so v okolici Gerečje vasi, Skorbe, Hajdoš in v bližnji okolici. Škode so bile znatno večje zaradi obilice padavin. Zavarovanec ni prijavil škode po poplavi,« še pojasnjuje Schlauer.

Zadruga Kristal: Škoda je bila tudi v Podravju

Na Zadrugi Kooperativa Kristal pa pravijo, da navedbe zavarovalnice ne držijo. »V maju je bila škoda tudi v Zlatoličju in Slovenji vasi, tako da je bila zagotovo tudi pri Kiseljaku,« je pojasnil Vladimir Hunjadi iz zadruge, ki ne ve točno, v čem je nastal zaplet, saj so drugi zavarovanci škodo dobili povrnjeno.

»Večina zavarovancev je utrpela škodo po poplavah na osnovi obilice padavin konec aprila in v začetku maja. Delno po Podravju in Pomurju ter na Goričkem je bila prisotna toča. Na osnovi ocenitve škode je bila priznana ponovna setev na celotnih površinah njiv ali pa samo delno, kjer je bil poškodovan vznikli pridelek. Škode so bile ocenjene pri vseh zavarovancih, ne glede na zavarovan riziko, in dokončno poplačane najkasneje do 15. septembra 2018,« so še povedali na Agro zavarovalnici.

Kiseljak: Zgrožen sem nad odnosom

»Škodo sem vsekakor imel tudi jaz. Pridelek je bil za 25 ton manjši, kot bi bil sicer. Zaradi odnosa zavarovalnice sem prizadet in zgrožen. Ne morem verjeti, da se lahko tako obnašajo,« je povedal kmet Kiseljak. Zaradi nepoštenega odnosa se je tako odločil, da premije za zavarovanje ne bo poravnal. Ko je tako dobil položnico za plačilo premije v višini 52,55 evra, je ni poravnal. Decembra je zato dobil opomin pred izvršbo. »Zaradi neplačila so mi zagrozili, v sedmih dneh sem zato plačal teh 50 evrov. Ni problem znesek, gre za odnos in princip,« je ogorčen Kiseljak.