Velikoitalijanske izjave

Cerar je zadovoljen, pravi, da je zgodba zaključena

T.L./STA
14. 2. 2019, 16.24
Posodobljeno: 14. 2. 2019, 16.31
Deli članek:

Zunanji minister je ocenil, da je Tajani s pismom oblikoval opravičilo, kot ga je Slovenija pričakovala.

STA
Miro Cerar

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je v pismu, ki mi ga je poslal, oblikoval opravičilo za besede, izrečene v Bazovici, kot smo ga pričakovali, zgodba je s tem zaključena, je danes na novinarski konferenci po seji vlade v Ljubljani dejal zunanji minister Miro Cerar.

MZZ
Opravičilo Tajanija

Cerar je od Tajanija v sredo dobil pismo, v katerem se je predsednik Evropskega parlamenta njemu in slovenskemu narodu opravičil za svoje besede na nedeljski slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve fojb v Bazovici, ko je med drugim dejal, "naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija".

"Iskreno se opravičujem, tako vam kot slovenskemu narodu, če so moje besede utegnile užaliti čustva vaših sodržavljanov," je Tajani zapisal v pismu, ki je bilo danes tudi javno objavljeno.

Po Cerarjevih besedah je zgodba s tem zaključena, je pa zdaj predvsem pomembno, da se v prihodnje kaj takšnega ne ponovi, ne s strani Tajanija, ne s strani koga drugega, sicer bo morala Slovenija "odreagirati še bistveno bolj odločno".

Cerar je predsedniku Evropskega parlamenta zaradi njegovih izjav v Bazovici pisal v torek, po njegovem ponedeljkovemu opravičilu na seji Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Kot je minister pojasnil v pismu, tedaj ni bilo izrečeno vse, kar pričakuje sam in tudi Slovenija.

Erjavec: Pomembno je, da se je opravičil

Na Tajanijeve izjave se je danes v Bruslju odzval tudi predsednik stranke DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec. Na vprašanje, ali bi moral Tajani odstopiti, kot še vedno pozivajo v SD, je odgovoril, da ne ve, koliko je smiselno, da nekdo odstopi dva ali tri mesece pred volitvami. "Meni se zdi zelo pomembno, da se je opravičil, da je ugotovil, da je naredil napako," je še dejal. 

Stranka DeSUS sicer po Erjavčevih besedah obsoja Tajanijeve izjave kot neprimerne. Težko si je predstavljati, da nekdo, ki opravlja tako pomembno funkcijo, daje takšne izjave, je poudaril in ocenil, da bi morali biti evropski poslanci previdnejši pri izbiri predsednika. 

Še zlasti bo to pomembno v naslednjem sklicu parlamenta, ko je tam pričakovati "vse sorte, tudi verjetno neke radikalce, ki bi želeli, da se vrnemo v neke druge čase", je opozoril Erjavec in poudaril, da bodo imeli evropski poslanci veliko odgovornost.