Odhaja šef slovenskih zaporov

Razrešeni Podržaj: Prevladali so parcialni, tudi zelo osebni motivi in potrebe

S.R./STA
14. 2. 2019, 11.13
Posodobljeno: 14. 2. 2019, 14.06
Deli članek:

Četrtek je dan za odstope. Vlada je danes razrešila generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja. Kot vršilec dolžnosti ga bo nadomestil direktor zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Bojan Majcen.

STA
Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.

Majcen bo mesto vršilca dolžnosti direktorja prevzel s petkom, in sicer za čas do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku oziroma za šest mesecev. Majcen je poklicno pot začel na policijski postaji Trebnje, kjer je bil pozneje nekaj časa tudi komandir. V zaporu na Dobu dela od leta 2000, vodi pa ga od marca 2014.

Pobeg pripornikov iz koprskega zapora je konec decembra obudil vse težave pravosodnih policistov. Že več let se govori o pomanjkanju kadra v zaporih, kar je sicer izpostavil tudi Podržaj, sindikalist Frančišek Verk pa vodstvu zaporov očita, da niso storili dovolj za rešitev težav.

Podržajevo razrešitev je v izjavi novinarjem v državnem zboru potrdila ministrica za pravosodje Andreja Katič. Kot je pojasnila, je razrešitev predlagala, ker je ocenila, da bi v težkem ozračju, ki je nastalo, ko je bilo izrečeno veliko, po njenem mnenju tudi neprimernih ocen, s Podržajem težko sodelovala. Ob tem pa je ocenila, da Podržaj ni v celoti odgovoren za probleme, ki obstajajo v zaporskem sistemu. V njem sicer Podržaj tudi ostaja. 

Katičeva je ob tem dejala še, da so že pristopili k reševanju določenih težav. "Govorimo o dodatnih zaposlitvah tako pravosodnih policistov kot tudi drugih strokovnih sodelavcev. Govorimo o tem, da je treba v sisteme vlagati ...," je med drugim navedla ministrica. Napovedala je, da se bo z vršilcem dolžnosti Majcnom čim prej sestala. Vlada je z menjavo na čelu zaporske uprave sicer prerezala gordijski vozel, ki je nastal v slabih odnosih med vodstvi uprave in sindikatov. 

Prevladali so parcialni interesi

Da se Podržaju maje stolček, je bilo vsaj neuradno slišati že nekaj časa. Tako je bilo sklepati tudi iz stališča ministrstva za pravosodje, da "je treba v zaporskem sistemu ponovno vzpostaviti zaupanje in primerno ozračje, v katerem se bodo začele uvajati rešitve, ki bodo prinesle boljši sistem". S tem so se odzvali na slabe odnose med vodstvi uprave in sindikatov, ki so se še stopnjevali po nedavnem pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora ter napadu na pravosodnega policista na Dobu. 

Razrešitev je pričakoval tudi Podržaj, na kar se je odzval v pismu ministrici in med drugim zapisal, naj se ob tem skupnem dosežku s sindikati skupaj poveselijo in nazdravijo s kozarčkom šampanjca, ki je morda vendarle ostal nepopit na ministrstvu za kulturo. S tem je nakazal na veliko moč sindikatov. V izjavi za javnost je sicer poudaril, "da pa ni dobro, da odhajam na tak način in zato, 'ker je potrebno zadeve umiriti'." Glede nedavne medijske gonje, ko je bil po lastnih besedah označen za glavnega krivca za "katastrofalne razmere v zaporih," je zapisal, da je ves čas poudarjal, "da je slovenski zaporski sistem neupravičeno že leta odrinjen na obrobje in da politični odločevalci v preteklosti po večini niso imeli posluha za izboljšanje razmer." Ob tem je opozoril na parcialne, tudi zelo osebne motive in potrebe, ki da so prevladali. Trdno je sicer prepričan, da je "smer delovanja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij prava," aktualni dogodki pa da so poleg številnih nepotrebnih zapletov prinesli tudi marsikaj dobrega.